ONA SE PRAVILNO ISTEŽE! Zbog čega je istezanje važno?

ONA SE PRAVILNO ISTEŽE! Zbog čega je istezanje važno?

Možda i najvažniji deo treninga često se preskače. Podsetite se zbog čega je neophodno da ne zanemarite ovu vazu vežbanja

Veoma je važno da istegnete mišiće pre početka treninga, kao i na kraju.

Postoje dve vrste istezanje: dinamičko i statičko istezanje.

Pročitajte i: Istezanjem do snage

DINAMIČKO ISTEZANJE

Dinamičko istezanje se koristi na početku treninga i cilj je da serijom funkcionalnih vežbi koje imitiraju specifične pokrete iz sporta pripremimo telo za napore na samom treningu. Ovu vrstu istezanja poznajemo kao zagrevanje.

STATIČKO ISTEZANJE

Pročitajte i: Drugačije istezanje pre treninga

Statičko istezanje koristimo na samom kraju treninga, jer služi da se mišići istegnu dok se telo nalazi u stanju mirovanja. Sastoji se iz raznih tehnika kojima se postepeno mišić istegne do određene granice u trajanju od 15 do 60 sekundi. Osećaj koji imate u mišićima jeste osećaj blage zategnutosti do granice bola, ali ne preko nje.

ISTEZANJEM POVEĆAVATE FLEKSIBILNOST

Jedna od najboljih stvari koju ćete postići istezanjem jeste što ćete povećati felksibilnost. Veća fleksibilnost vaših mišića smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića.

POVEĆAN DOTOK KRVI U MIŠIĆIMA

Istezanjem će se povećati protok krvi u mišićima što će uticati na dostavljanje više kiseonika i hranljivih materija čime će se ubrzati oporavak mišića nakon vežbanja.

Pročitajte i: Vrhunsko istezanje

Ako imate bol u leđima, on je često posledica spazma mišića leđa, kukova i glutealnih mišića. Svakodnevnim istezanjem bol se može ublažiti, a njihovim jačanjem popraviće se držanje leđa pri stajanju i sedenju.

Istezanje je apsolutno neophodno kod svake vrste treninga, kako onog rekreativnog tako i kod profesionalnih sportista bez obzira na starost.

DA LI JE ISPRAVNO RADITI STATIČKO ISTEZANJE NA POČETKU TRENINGA?

Jedna od nedavnih studija, koja je rađena u Brazilu, upravo je ispitivala uticaj statičkog istezanja na samom početku treninga na rezultate trkača. Ona je potvrdila da takva vrsta istezanja pre treninga, privremeno, ima negativan uticaj na ekonomiju trčanja. To znači da će vam, nakon statičkog istezanja, biti potrebno više energije da biste trčali istim tempom u odnosu na trčanje sa dinamičkim istezanjem (zagrevanje). Najmanje još jedna studija je potvrdila isti takav uticaj i kod biciklista.

Pročitajte i: Šta je najbolje jesti pre i posle treninga?

Da biste osetili pozitivne efekte trčanja, najbolje je da pre početka treninga uradite dinamičko istezanje (zagrevanje), a nakon treninga statičko istezanje.

KOMENTARIŠI