Oprezno sa paljenjem vatre, kazne i do milion dinara

Oprezno sa paljenjem vatre, kazne i do milion dinara

Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

Izletnici će tokom uranka potražiti i najbolje mesto za roštiljanje. Načelnik odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Milorad Spasojević apeluje na njih da se odgovorno ponašaju u prirodi.

“Apelujemo na sve građane koji će prvomajski praznik provesti u prirodi da se odgovorno ponašaju, odnosno da se poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara”, dodao je Spasojević.

Najpre, naglasio je da je zabranjeno spaljivanje biljnih ostataka, smeća i drugog materijala na otvorenom prostoru.

“Takođe, zabranjeno je loženje vatre na rubu od 200 metara od šume i u samoj šumi. Za to su predviđene kazne za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica kazna od 300.000 do milion dinara”, naveo je Spasojević.

Ukazao je da je tradicija našeg naroda pravljenje roštilja za Prvomajski uranak, ali da je važno da to činimo na obezbeđenim i za to predviđenim mestima.

“Ukoliko lože vatru na takvim lokacijama, naša preporuka jeste da sa sobom ponesu odgovarajuću količinu vode kako bi se po završetku pripreme hrane to žarište ili ložište ugasilo. I još jedna preporuka je da se dobro okrenu za sobom da vide da li je sve to tako i urađeno”, poručio je Spasojević.

Naveo je da je dovoljan i litar vode da se ugasi ložište, ali da treba na kraju dobro proveriti da li je sve ugašeno.

“Naše ekipe će biti sutra na izletištima u Srbiji, tako da se mogu i njima direktno obratiti, ako su na vidnim lokacijama, ako ih vidite, a ako ih ne vidite, pozivom na broj 193. Ono što je vrlo bitno, svaki požar koji se na vreme otkrije vrlo lako ga je ugasiti. Problem kod požara na otvorenom prostoru jeste da se on vrlo brzo širi i samim tim zahvata veće površine i time može potencijalno ugroziti pre svega ljude koji su to nenamerno učinili, ali i druge ljude, znači ugrožavanje zdravlja ljudi i njihovih života, a stvara i velike materijalne štete”, naveo je Spasojević.

KOMENTARIŠI