U organizaciji biblioteke „Srboljub Mitić“ u okviru tradicionalne manifestacije „Stazama Đure Jakšića“, opština Malo Crniće bila je domaćin piscima sa 54. Međunarodnih susreta pisaca.

U prepodnevnim časovima, gosti su posetili manastir Zaovu, spomen obeležje na Vranjevcu, proveli divne trenutke družeći se sa bibliotekarima malocrnićke biblioteke. U popodnevnim časovima, prisustvovali su svečanom prijemu upriličenom u njihovu čast, kod predsednika opštine, Mališe Antonijevića i predsednice SO-e, Goranke Stević.

Književnom susretu članova Braničevsko-stiške književne zajednice sa Keti Bozukovom iz Bugarske, Jelenom Bujevič iz Ukrajine i Petrom Žebeljanom iz Beograda, prisustvovali su čelni ljudi malocrnićke opštine: predsednik Mališa Antonijević; predsednica Skupštine opštine, Goranka Stević; pomoćnik predsednika Aleksandar Marković; direktori matičnih škola, javnih preduzeća i ustanova, odbornici, članovi Opštinskog veća, predstavnica Udruženja Roma opštine Malo Crniće- Katarina Mutatović, ljubitelji pisane reči i poštovaoci poznatog pica Đure Jakšića.

Direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“ pozdravila je sve prisutne goste, zahvalivši se predstavnicima lokalne samouprave na bezrezervnu podršku kada je o kulturi reč.
Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević:

„Želim da pozdravim gošće, pesnikinje , koje nisu sa našeg govornog područja. Ova manifestacija, svakako je prerasla u tradicionalnu, a prilika da ugostimo pesnike iz inostranstva je zaista velika čast. Sam naziv manifestacije ima mnogo simbolike, i obavezuje nas, jer je Đura Jakšić ostavio dubok trag u srpskoj umetnosti. Same Đurine staze su bile raznolike. Iako se školovao u inostranstvu: Temišvaru, Beču, Minhenu on , pokaje bio jedan istinski rodoljub, koji se vratio svojoj zemlji i nastavio u njoj da stvara i primenjuje stečena znanja. Ovo je manifestacija međunarodnog karaktera, što dokazuje da umetnost i književnost ne poznaju granice i jezičke barijere, već uvek pronalaze put do ljubitelja pisane reči i svojih poštovalaca. Sa druge strane, na ovaj način upoznajemo druge kulture, književne stvaraoce i njihova dela, ali i ostajemo verni našim književnicima, poštujući njihova dela, koja čuvamo od zaborava. Poštujemo i cenimo tuđe, ali ne zaboravljamo ono što je naše, baš kao što je to činio i Đura Jakšić. Od brojnih Đurinih staza jedna je i u našem kraju. Mi smo jedna teritorijalno mala opština, ali smo svakako opština kulture, književnosti, pozorišta….Našim brojnim manifestacijama to i dokazujemo, a opštinski rukovodstvo svakako čini mnogo da manifestacije traju. U susret Festivalu dramskih amatera sela Srbije, koristim priliku da vas sve pozovem da budete sa nama od 14. do 21. oktobra. Večeras se nadam, da će naši gosti iz naše opštine poneti samo lepe uspomene i da će ispričati lepu priču u svojim domovinama, o ljudima koji žive u opštini Malo Crniće, u srcu Stiške ravnice, a u kojoj svakako ima mesta za pesnike i poezije“ Rekao je predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević.

O značaju manifestacije „Stazama Đure Jakšića“ govorila je direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“, Danijela B. Radulović: „Spomenuli smo danas i Jovana Krstitelja, cara , obilazeći manastir Zaovu, naše ratnike nastradale u borbi na Vranjevcu, i porodicu Bajloni koja je svila gnezdo u Malom Crniću, izgradila mlin koji je hranio pola Evrope, ali smo isto tako uživali u svakom trenutku i radovali se budućnosti u kojoj će naša deca ići putevima koje su stvorili i kojima mi idemo. Ja verujem u ljude u dobru saradnju. Verujem u istoriju i verujem u budućnost“ rekla je Danijela B. Radulović.

Besedu o Đuri Jakšiću, nadahnuto je govorio književnik Milisav Milenković. Potom su se svojim stihovim predstavile gošće iz Ukrajine i Bugarske: Keti Bozukova i Jelena Buevič, kao i Petar Žebeljan, književnik Beograda. Prevode stihova sa bugarskog i ukrajinskog jezika čitale su: Antileta Živković i Dragana Kostić Milutinović.

U ime domaćina, poezijom su se predstavili: Ljubisav Grujić-

Gruja, Jovan D. Petrović, Zorka Stojanović, Ivan J. Petrović, Veroslava Malešević, Zlatija Radovanović, Rade M. Obradović, Živojka Milić, Dragan Žuržević, Biljana Mešić Janković, Srebranka Tomić, Željko Svetomirović, Danijela Božičković Radulović. Na Romskom jeziku svoje stihove govorila je Katarina Mutatović. Stihove Đure Jakšića govorila je Radmila Zorić. A da ovo veče bude toplije, plemenitije i svečanije pobrinula se Aleksandra Gajić, profesorica u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu svirajući na klaviru, i vokalni solista Sanja Stanković iz Petrovca na Mlavi.

KOMENTARIŠI