OŠ “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu: 81 godina od osnivanja

OŠ “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu: 81 godina od osnivanja

OŠ "KRALJ ALEKSANDAR I", FOTO: URBAN CITY / B.P.

U sredu, 16. decembra OŠ “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu obeležila je u uslovima epidemije virusa COVID-19 81 godinu od osnivanja.

Svećane akademije zbog virusa ove godine nije bilo.

“Na današnji dan ste obično sa nama, i sa ushićenjem delimo radost zajedničkog uspeha OŠ,, Kralj Aleksandar I”. Ova godina je svima drugačija i tek sada vidimo koliko jedni drugima značimo. Zato ste svi heroji, rekao je direktor OŠ “Kralj Aleksadar I” Goran Seger  i dodao: “Prilagođavajući se uslovima i epidemiološkim merama novim okolnostima, danas ćemo vas podsetiti da je naš Dan škole.

O uspesima učenika , ali i zaposlenih govori video u nastavku. Do nekog novog i boljeg vremena. Želim vam dobro zdravlje, puno radosti, sreće i uspeha da zajedno počnemo dobru da se radujemo”, zaključio je Seger.

GORAN SEGER, Foto: Urban City / arhiva

Uz izjavu direktora, škola je na svojoj Facebook stranici objavila promotivni video.

Foto: Urban City
Prvi podaci o zidanju Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ datiraju s početka 1937. godine. Za samo zidanje školske zgrade formiran je poseban fond iz koga su se plaćali zidarski radovi, iako pre toga, kako svedoče izveštaji iz tog vremena, to nije bio običaj. Već sredinom 1938. godine školska zgrada je pokrivena da bi, po nekim podacima, na Vidovdan 1939. godine škola bila svečano otvorena, što je bio veliki događaj u tadašnjem Požarevcu.

Prvo puno ime škole bilo je „Osnovna škola Velikog Kralja Aleksandra I Ujedinitelja“.

Na početku školske 1948/49. škola dobija ime – Osnovna škola „Veljko Dugošević“ po narodnom heroju iz Drugog svetskog rata. 7. septembra 1956. godine Narodni odbor opštine Požarevac ukida Osnovnu školu „Veljko Dugošević“ i osniva osmogodišnju školu „Veljko Dugošević“. Pod tim imenom škola će raditi sve do 21. januara 2002. godine, kada ponovo dobija svoje prvo ime „Kralj Aleksandar I”.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI