OŠ “Kralj Aleksandar Prvi”: Prvo mesto za inovativni projekat “Šah na glas”

OŠ “Kralj Aleksandar Prvi”: Prvo mesto za inovativni projekat “Šah na glas”

Foto: B.P.

Učenici OŠ “Kralj Aleksandar Prvi” u Požarevcu na državnom takmičenju u Šapcu osvojili su prvo mesto za inovativni projekat “Šah na glas”

Oni su se tako plasirali za regionalno nadmetanje 16. marta u Sloveniji, koje je i kvalifikaciono za svetsku smotru.

– Požarevačka ekipa ima deset članova, a Iva Salapura, Iva Kočev, Kosta Todić, Đorđe Trajković, Marko Tepavac, Viktor Lisovski, Pavle Stanojlović, Stefan Tadić, Vukašin Stojićević i Sergej Popovčević za ovaj nastup pripremali su se pola godine, po dva-tri sata dnevno, ali bez izostajanja sa nastave – ponosan je direktor pomenute škole, Goran Seger, precizirajući da su učenici “Šah na glas” osmislili inspirisani Harijem Poterom, kada su shvatili da tako nešto niko još nije napravio.

U đačkoj inovaciji, saznajemo, šahovske figure ne pokreće ruka, već glas, pa je igra dostupna i osobama sa invaliditetom. “Kretanje” po tabli pomoću senzora, magneta, matične ploče i glasa – po rečima Marije Kostić, nastavnice matematike i mentora školske ekipe – značiće i iskusnijim šahistima koje muči Parkinsonova bolest.

– Da bi se inovacija “Šah na glas” kompletno realizovala potrebno je oko 1.500 evra za nabavku materijala, a tu su i troškovi puta i boravka u Sloveniji. S obzirom na želju da podržimo ovu talentovanu decu, lokalna samouprava će platiti sve što je neophodno – najavio je prvi čovek Požarevca, Saša Pavlović.

KOMENTARIŠI