Otkrijte duhovnu stranu ostrva Bali

Otkrijte duhovnu stranu ostrva Bali

Foto: Pixabay / ilustracija

Bali je popularna daleka destinacija koja je svetski poznata po svojim predivnim plažama i bujnoj prirodi. Međutim, postoji nešto osobito po čemu se ovo indonežansko ostrvo izdvaja od svih ostalih turističkih odredišta – njegovi tropski pejzaži, šumovita brda i planine kriju duhovnost privlačnu mnogim istraživačima i putnicima koji obilaze svet tragajući za unutrašnjim mirom. 

Iako je Indonezija zemlja u kojoj preovladava muslimanska veroispovest, Bali je poprilično različit. Na ostrvu su zastupljeni hinduizam, budizam i lokalne balinežanske verske zajednice. Ova suptilna verska mešavina prožima svaki aspekt života Balinežana – primetna je kako u arhitekturi, tako i u umetnosti, plesu, tradiciji i svakodnevnim običajima koji se sa velikom posvećenošću neguju od strane lokalnog stanovništva.

Hramovi ili kako ih Balinežani nazivaju “Pure”, glavna su središta duhovnosti, ali mir i spokojstvo možete osetiti i kroz tradicionalne metode vežbanja poput joge ili meditacije. Sve to čini ovo ostrvo zaista jedinstvenim. Pa ako i vi želite da vidite jedinstvenu arhitekturu i doživite duhovnost na Ostrvu Bogova, priuštite sebi putovanje na Bali. Sigurni smo da će to biti iskustvo koje malo koja destinacija može da vam pruži. 

Ali, šta je to što najbolje oslikava duhovnu stranu Balija i čini ga tako posebnim? Pročitajte! 

Bali – zemlja hiljadu hramova

Bali je poznat i kao “Zemlja hiljadu hramova”, a poznavaoci tvrde da na ostrvu zapravo postoji preko 10.000 verskih objekata ove vrste. Iako su neki od njih podignuti pre više vekova, u bukvalno svim hramovima se i dan danas obavljaju religijski obredi.  

Pura Besakih – glavni hram na Baliju

Pura Besakih je kompleks od 22 hrama koji je smešten na padinama planine Agung. Ima ogroman značaj i smatra se najvažnijim hramom na Baliju. Privlači ogroman broj vernika, baš kao i neki naši manastiri, ali i turista, iako je dosta udaljen od ostalih znamenitosti koje su obuhvaćene klasičnim turističkim turama. 

Nalazi se u istočnom delu ostrva na 50 km od Denpasara, najvećeg grada Balija. To znači da će vam trebati maksimalno sat i po vožnje da biste do njega došli. A ako ste smešteni u Ubudu, odakle uglavnom kreću organizovani izleti, onda će vam biti potrebno pola sata manje. Imajte na umu da ćete morati da platite ulaznicu ako želite da posetite ovaj verski objekat i da nećete moći da obiđete sve njegove hramove i vrtove, jer su neki delovi kompleksa dostupni isključivo za vernike, odnosno Balinežane.

A ako želite da produžite put, krenite još nekih tridesetak kilometara istočnije i naići ćete na još jedan velelepni hram Tirta Ganga, veličanstveno svetilište prošarano lavirintom bazena i brojnim fontanama. 

Pura Tanah Lot – najposećeniji hram na Baliju

Tanah Lot je jedan od najčešće fotografisanih hinduističkih obeležja ovog ostrva. Nalazi se na jugozapadnoj obali, oko 20 kilometara udaljen od glavnog grada Denpasara. U bukvalnom prevodu njegov naziv znači “Zemlja u moru”, što savršeno opisuje njegovu lokaciju na steni iznad otvorenog mora..   

Za vreme plime stena i hram su potpuno okruženi vodom, a kada je oseka, postoji put kojim se možete popeti do njega. Ubraja se u jedan od sedam “morskih hramova”, koji štite Bali od negativnih sila sa mora.  Pre nego što stignete do glavnog svetilišta proćićete kroz nekoliko manjih, ali kao i kod najvećeg broja verskih objekata na Baliju, ulaz u samo središte verskog objekta je dozvoljen samo hindusima. 

Oko hrama se nalazi manji trg sa suvenirnicama, restoranima i kafićima pa možete uživati i u lokalnoj kuhinji.

Pura Tirta Empul – Sveta izvorska voda

Tirta Empul se smatra najsvetijim hramom na Baliju. Nalazi se nedaleko od Ubuda (glavnog kulturnog centra na ostrvu), oko 15 kilometara severnije. Ulaz u svetilište se naplaćuje, a obavezan deo odeće je dugačka marama “sarong” koja mora da se veže oko struka. Kompleks je prilično velik pa će vam trebati najmanje sat vremena da ga celog prođete. 

Inače, Balinežani ovde dolaze od “očiste dušu od zla” i da se približe Niravani. Iz cevi koje izlaze iz hrama teče “sveta voda” u kojoj se vrši obred kupanja. Veruje se da je izvor nastao nakon bitke boga Indre i kralja Majdenava.

Meditacija, joga i reiki terapija

Meditacija, joga i reiki terapija su neke od aktivnosti koje mogu prijati ljudima, posebno onima koji traže duhovni mir. Bali je izvanredno okruženje za upražnjavanje ovih veština. To mogu biti divne peskovite plaže, hramovi ili grandiozno uređeni vrtovi koji ih okružuju, ali i gradski studiji i centri koje možete naći na svakom koraku.

Ukoliko vas zanima meditacija, lako možete pronaći studije koji nude ovu vrstu programa. U njima se organizuju kratke radionice ali i intenzivni kursevi meditacije koji traju i po par meseci. Na radionicama možete naučiti različite tehnike meditacije, uključujući pravilno disanje, vežbati koncentraciju i pažljivo slušanje pod vođstvom iskusnih majstora ove veštine. 

Joga takođe ima snažno uporište na Baliju. Različiti joga studiji i centri nude širok spektar stilova ove veštine, od blagih i opuštajućih pa sve do intenzivnih i jako izazovnih praksi. Joga pomaže u oblikovanju tela, balansiranju uma, jačanju karaktera i duha, ali daje i snažan doprinost opštem zdravlju čoveka.

Treća najčešće korišćena praksa koju Balinežani upražnjavaju je reiki terapija. Ona se fokusira na prenos univerzalne energije kroz dodir ili blizinu ruku u odnosu na vaše telo, a ima za cilj podsticanje prirodnog procesa ozdravljenja tela, uma i duha. Reiki praktičari na Baliju koriste različite tehnike za balansiranje energetskih centara (čakri) na telu čoveka i za uklanjanje blokada. To dovodi do osećaja opuštanja, unutrašnjeg mira i revitalizacije organizma. Dok šetate ulicama gradova na Baliju lako ćete uočiti reiki terapeutske studije i centre koji nude individualne ali i grupne tretmane, pa čak i obuke za one koji žele da nauče ovu drevnu veštinu. 

Ples kao važan deo duhovnosti na Baliju

Ples je nerazdvojivi deo duhovnosti na Baliju. Stanovnici ovog indonežanskog ostrva ples smatraju svetim i spiritualnim činom koji im omogućava da se povežu sa bogovima. To je oblik molitve i posvećenosti koji slavi život, energiju i božanstva. Postoji više vrsta plesova koje Balinežani upražnjavaju a najpoznatiji su Barong i Kecak. Oni su deo UNESCO-ve svetske baštine, baš kao što je to slučaj sa našim kolom.

Barong je u stvari mitsko biće koje se prikazuje kao lav ili tigar i ima natprirodne moći. Smatra se simbolom dobrobiti, zaštite i pozitivne energije. Ples se izvodi tokom velikih verskih ceremonija i festivala, a igrači nose kostime koji prikazuju ovo mitsko biće. Zbog svoje gracioznosti i prelepih kostima Barong ples je vremenom postao velika turistička atrakcija, pa se gotovo uvek nalazi u programu turističkih agencija. 

Još jedan izuzetno popularan tradicionalni ples na Baliju je Kecak. Njegova glavna karakteristika je velika grupa plesača obično muškaraca raspoređenih u krug, koji ritmično pevaju. Nose tradicionalne balinežanske kostime, a u kosi crven cvet. Kecak obično ima priču ili temu koja se izvodi a njegova najpoznatija varijanta je prikazivnaje epa Ramajana – hinduističke mitološke priče o princu Rami i njegovoj borbi protiv zlog kralja Ravana. S obzirom na jedinstvenu energiju i ritmično pevanje, turisti često potpuno uđu u priču i gledaju je sa tolikim interesovanjem da deluje kao da su hipnotisani.  

Bali je ostrvo koje prevazilazi fizičke lepote i nudi izvanrednu priliku za istraživanje i otkrivanje duhovne strane putovanja. Ovo čarobno mesto pruža spokoj i pravu oazu mira i inspiracije za sve one koji traže unutrašnju harmoniju. Zato vam toplo preporučujemo da posetite Bali, jer smo sigurni da ćete se sa putovanja vratiti preporođeni i puni lepih utisaka o zemlji i narodu koji na ostrvu živi.

KOMENTARIŠI