Otvoren aerodrom u Beogradu – Obavezne maske, poželjno doći tri sata pre...

Otvoren aerodrom u Beogradu – Obavezne maske, poželjno doći tri sata pre leta

Foto: Urban City / Arhiva, ilustracija

Izvršna direktorka aerodroma “Nikola Tesla” Senka Jelenković izjavila je za N1 da se od danas obnavljaju linije putničkog aviosaobraćaja.

Ona ističe da je tokom nedelje nacionalni avioprevoznik Er Srbija najavila pet letova i to ka Cirihu i Frankfurtu, a sledeće nedelje ka Beču i Londonu.

“Očekujemo da početkom juna budu uspostavljeni prvi letovi ka regionu – Sarajevu, Podgorici, Tivtu, Skoplju i Ljubljani. Ka Ljubljani imamo prvi let Er Srbije već 29. maja”, rekla je ona.

Za danas je planiran let Viz era za London, a putnici sa kojima je razgovarala reporterka N1 kažu da se osećaju bezebdno i da su srećni što ponovo mogu da putuju avionom.

Kako objašnjava Jelenković, putnici moraju nositi zaštitnu masku na aerodromu i obavezno je održavanje higijene odnosno temeljno pranje ruku.

“Postavili smo na mnogim mestima sredstva za dezinfekciju ruku. Savetujemo da putnici dođu minimum dva sata, a poželjno je i tri sata pre leta kako bi se sve procedure mogle sprovesti”, rekla je ona.

Što se tiče PCR testitanja, Jelenković podseća da strani državljani moraju imati negativan test koji nije stariji od 72 sata, kao i dozvolu nadlžene komisije Vlade Srbije, dok srpski državljani nisu u obavezi da imaju negativan test, ali u tom slučaju moraju da ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Kad je reč o terminima letova, Jelenković naglašava da će uspostavljanje letova zavisiti od zemalja destiancije i njihovih odluka o ulasku stranih državljana.

“Dinamika će se usklađivati između aviokompanija i destinacija na koje će leteti”, dodaje Jelenković i dodaje da je rano govoriti o procenama gubitaka.

KOMENTARIŠI