OTVOREN FESTIVAL: Živki u čast po 11. put

OTVOREN FESTIVAL: Živki u čast po 11. put

Prve festivalske večeri nastupilo je pozorište Doma kulture "Vlada Marjanović" iz Starog Sela sa predstavom "Kraj vikenda", po tekstu Moma Kapora i u režiji Đokice Miljkovića

XI Smotru dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja otvorio je predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić.

Foto: CZK

Prve festivalske večeri nastupilo je pozorište Doma kulture “Vlada Marjanović” iz Starog Sela sa predstavom “Kraj vikenda”, po tekstu Moma Kapora i u režiji Đokice Miljkovića.

Otvarajući festival predsednik požarevačkog parlamenata Bojan Ilić je istakao:

Od prošle godine, a između dve smotre posvećene ŽivkiMatić, naš grad je pored tri postojeća, dobio još jedan pozorišni festival, Viminacijum fest. Priznaćete dragi ljubitelji pozorišta da i mnogo veći, svetski gradovi, sa značajnom tradicijom teatra se ne mogu pohvaliti sa četiri festivala od kojih svaki ima svoju publiku, svoj žanr a koje povezuje istinska ljubav prema pozorištu i onima koji u njemu proizvode tu vekovnu magiju. Razlog svemu tome ne treba tražiti samo u želji da se ti festivali održavaju kod nas, već prvenstveno u velikom broju umetnika iz ovog grada koji su mnogo dali pozorištu, a među kojima počasno mesto svakako zauzima i naša Živka. Iako je veći deo svog života provela van našeg grada, u njemu je bila kada joj se ona životna zavesa podigla i onda kada se ona spustila. Mala sredina nije mogla da zadovolji velike glumačke domete ka kojima je stremila i koje je ostvarila u prestonici naše zemlje. Ti dometi stizali su do svih granica bivše države i možemo reći da je najzaslužnija što su lik Moravske seljanke zavoleli od Đerdapa pa do Triglava, zahvaljujući njenim ulogama na televiziji i na filmu. Njene role drugačijih likova bile su raznolike i čini mi se, nepravedno zapostavljene kod šire publike.“

Žiri festivala, koji radi u sastavu, g. Dejan Mladenović, predsednik Upravnog odbora Centra za kulturu, gđa Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije “Milenin dom” i gđa Vesna Rajković, glumica, proglasio je za glumicu večeri Aleksandru Ćevap, dok je glumac večeri Goran Milanović.

Foto: CZK

U takmičarskom delu programa, publika će videti još tri predstave – “Kokoška”, “Hamlet u selu Mrduša Donja” i “Murlin Munro”, u izvođenju glumaca-amatera iz Jagodine, Kostolca i Smedereva.

Ovim festivalom, jedanaestim po redu, pozorišni amateri odaju počast glumici Živki Matić (1923-1998), rodom iz Požarevca, poznatoj po ulogama u brojnim TV serijama, među kojima su najpoznatije “Građani sela Luga” i “Ljubav na seoski način”.

 

KOMENTARIŠI