Otvorena izložba „Mila moja-dečije igračke od praistorije do danas“ u Požarevcu

Otvorena izložba „Mila moja-dečije igračke od praistorije do danas“ u Požarevcu

U četvrtak, 21. marta 2019. godine u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu svečano je otvorena izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas”, koja je nastala u saradnji šest srpskih muzeja pod koordinacijom Narodnog muzeja Zaječar i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Odrastanje, lično i društveno sazrevanje kroz različite periode detinjstva, mladosti i starosti neminovan su proces u svakoj od pojedinačnih ljudskih zajednica, kultura ili civilizacija-od prapočetka do danas. Međutim, dosadašnja muzejska teorija i praksa nedovoljno su osvetlile fenomen detinjstva i odrastanja u svojstvu funkcionisanja društvenog života, kao i novog tumačenja uloge deteta u porodici u njegovom svakodnevnom životu. Priču o detinjstvu i dečjim igračkama realizovali su, prema konceptu Suzane Antić, muzejski stručnjaci različitih profila (arheolozi, istoričari umetnosti i etnolozi), polazeći pritom od svog ugla posmatranja, a stigavši na kraju do zajedničke izložbe „Mila moja-dečije igračke od praistorije do danas“.

Na početku večeri učenica OŠ “Desanka Maksimović” Marija Jankov je recitovala dečiju pesmu “Dete” Ljubivoja Ršumovića.

Foto: GSU

U nastavku svečanog otvaranja izložbe posetiocima se najpre obratio direktor Narodnog muzeja u Požarevcu dr Gordan Bojković i direktor Narodnog muzeja u Zaječaru dr Maja Živić.

Izložba obuhvata dečije igračke od praistorije do danas s ciljem da se sagleda razvoj i promene na multidisciplinaran način, koji su dečije igračke trpele tokom civilizacija.
Narodni muzej Požarevac zastupljen je igračkama iz antičkog perioda i tradicionalne kulture. Autori ovih segmenata su: Dragana Spasić-Đurić, arheolog i Danica Đokić, etnolog, muzejski savetnici.

Izložbu je otvorio dr Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu.
Izložba će biti otvorena do 9. aprila. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI