U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac 10. juna 2021. godine postavljena je izložba slika pod nazivom “Vibracija” autora Marije Aleksić.

Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti o umetničkom stvaralaštvu umetnice kazala je: „U svom slikarstvu Marija Aleksić traga za autentičnim potezom u kombinaciji materijala. Posvećena je tretiranju i građenju površine, zatim oblika i linije. U najnovijem ciklusu „Vibracija“ ona se posvećuje ljudskoj figuri. Njeni ljudi stoje poput asocijativnih predmeta, različitih oblika i polova, negde i neprepoznatljivih, inspirisani formama kubizma. Prisutno je enformelno građenje slike gde se daje na značaju egzistenciji materije, njenoj fizičkoj prisutnosti i karakteristikama. U ovim delima nema dubine prostora, nema iluzije niti naznaka koje bi uputile na klasično poreklo.

Foto: GSU

Tamna platna na kojima je apliciran kanap, juta, zlato, zajedno sa uljanim i akrilnim bojama upućuju sama na sebe i na svoju materijalnost kao predmeta, a ne na svoj sadržaj, bio on prikazan kao motiv ili ideja. Marija unosi jedan poetski kvalitet, jednu simbiozu za ovakva shvatanja sasvim neobični slikarsko-dizajnerski senzibilitet. Ovaj senzibilitet uočava se u celom ciklusu „Vibracija“ kojim umetnica ne može i ne želi da prikrije svoju polaznu inspiraciju u čoveku kao pojedincu, ali i univerzalnom biću, večitoj i neprevaziđenoj zaokupljenosti umetnika.”

Izložba je otvorena do 24. juna. Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV-2.

KOMENTARIŠI