Otvorena Kućica za knjige

Otvorena Kućica za knjige

„Krivci“ za njen nastanak su mladi iz Udruženja građana „Koraci nasleđa“

U zatvorenom delu ulice Svetog Save u Kučevu, u delu popularno nazvanim pečki amfiteatar (plato ispred pošte, preko puta hotela) gradsko jezgro je oplemenjeno jednim novim i nesvakidašnjim sadržajem: Kućicom za knjige!

„Krivci“ za njen nastanak su mladi iz Udruženja građana „Koraci nasleđa“. Prilikom otvaranja, veliki broj, mahom mlađih, ali i onih starijih, doneli su po neku knjigu, tako da je odmah stvoren jedan fond knjiga koji je već svima na raspolaganju. Kućica je zapravo javna biblioteka koja će biti otvorena svakog dana po 24 časa, 7 dana u nedelji, 4 nedelje u mesecu i 12 meseci u godini. Svako može doći, uzeti knjigu koja mu se sviđa i odneti je da je pročita. Čak ne mora ni da je vrati. Naravno, svako može doneti i ostaviti knjigu koja mu se sviđa da i drugi uživaju u njoj.

Kućica za knjige u Kučevu

Objašnjavajući na koji način je došlo do otvaranja ove Kućice za knjige, iz Udruženja kažu : „..Ova kućica je rezultat ideje da je znanje besplatno i trebala bi da da podstrek građanima da razmenjuju knjige što za krajnji cilj ima povećanje celokupnog intelekta naše opštine. Knjiga za svakog – “Book Box” je biblioteka na javnom koja tu samo stoji, postoji, i poput riznice bez ključa čuva znanje zlata vredno u korist starih, mladih i budućih generacija. Uputstvo za upotrebu je u svakom čitaču. Neke knjige uzeće se bez vraćanja. Neke knjige biće zamenjene drugim knjigama. Neke knjige će samo povećati broj. Ovaj projekat će se najbolje razvijati putem čitanja – tako će doći i do proširenja vidika i širenja znanja.”

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

KOMENTARIŠI