Ovim industrijama 5G mreža donosi najveće promene

Ovim industrijama 5G mreža donosi najveće promene

Prema najavama, mreža pete generacije (5G) doneće četvrtu industrijsku revoluciju i promeniti način na koji stvari funkcionišu u većini ljudskih delatnosti.

Sama tehnologija omogućava prenos podataka brži od jednog gigabajta po sekundi i bitno smanjuje vreme latencije, odnosno vreme čekanja odgovora na zahtev i omogućuje spajanje više korisnika na jednu baznu stanicu nego do sada.

Uvođenje 5G mreže je preduslov za stvaranje pametnih gradova u punom smislu te reči, piše Večernji list.

AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA

Nova tehnologija koja dolazi s 5G mrežom učiniće naše automobile pametnijim, odnosno omogućiće im da međusobno komuniciraju. Automobili spojeni na 5G mrežu moći će da komuniciraju s drugim automobilima i informišu ih o smeru i brzini kretanja, a moći će da komuniciraju i sa semaforima i drugom putnom infrastrukturom, čime će se znatno poboljšati sigurnost na putevima.

MEDICINA

U pogledu medicine, 5G tehnologija se najčešće spominje u kontekstu virtuelne dijagnostike, ali brzina i pouzdanost omogućiće hirurzima da korišćenjem robotskih ruku obavljaju operacije na daljinu, zatim virtuelni monitoring pacijenata jer ta brzina interneta omogućava trenutnu reakciju. Ovo će posebno doći do izražaja kada su u pitanju hitni slučajevi u kojima je vreme od ključne važnosti.

SAOBRAĆAJ

Uz već pomenuti razvoj komunikacije automobila s drugim automobilima, 5G tehnologija će omogućiti semaforu da obavesti automobil za koliko će sekundi promeniti svetlo pa će vozač moći brže i kvalitetnije da reaguje u saobraćaju. Isto tako, semafori će se automatski prilagođavati stanju na raskrsnicama, što će osetno smanjiti gužve u saobraćaju.

ENERGETIKA

Primena 5G mreže omogućiće velike promene u energetskom sektoru, pogotovo po pitanju sigurnosti i pouzdanosti. Robotski sistemi zameniće ljude na potencijalno opasnim poslovima i zadacima, omogućiti veću automatizaciju procesa, a kompletni sistem bi trebalo da bude pouzdaniji i efikasniji nego do sada.

POLjOPRIVREDA

Uvođenjem 5G tehnologije omogućiće potpunu automatizaciju i povezivanje radnih mašina do te mere da će svi traktori i slične mašine funkcionisati bez vozača. Nove tehnologije omogućiće pametan uzgoj biljaka i optimizaciju navodnjavanja i fertilizacije, analizu tla i bolje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji.

KOMENTARIŠI