4 C
Pozarevac,RS
19.04.2024.
Palačinkama i vatrom teraju zimu

Palačinkama i vatrom teraju zimu

Maslenica je stari ruski i slovenski praznik koji se slavi širom planete. Nedelja šale i veselja uoči uskršnjeg posta. U Australiji ga obeležavaju i Srbi

PRAZNIK palačinki, Maselnica, kojim se polako ispraća zima, ove godine slavi se od 20. do 26. februara.

 Maslenica je najsmešniji i najzabavniji ruski praznik, koji vodi poreklo iz starih slovenskih običaja. Najvažniji trenutak ovog praznika je paljenje lutke od slame u ženskim haljinama, čime se simbolično uništava zima, što etnolozi prepoznaju kao eho paganizma.

Ovaj praznik se uvek održava poslednje nedelje pred uskršnji post (sličan je Belim pokladama), organizuje se širom sveta – od Toronta do Melburna. Najveća proslava van Rusije, osim u Londonu, održava se u Melburnu, u Karlton gardnesu, gde učestvuju svi slovenski narodi, pa i Srbi iskoriste priliku da predstave naše običaje.

Maslenica je tokom vekova sačuvala karakter sveopšteg narodnog veselja i ima za cilj da otera zimu. Čitava sedmica se naziva “časna” ili “vesela”, a svaki dan ima svoj naziv iz koga se vidi šta toga dana treba raditi.

U nedelju uoči Maslenice posećuju se rođaci, prijatelji i susedi, a pozivaju i gosti. Te večeri tast zove zeta na mesnu večeru. U ponedeljak se prave staze za sankanje i lutka od slame, koja se oblači i vozi ulicama. Prave se ljuljaške i priređuju trpeze sa slatkišima.

Utorak je “razigravanje”, jer počinju vesele igre. Od jutra se devojke i mladići sankaju i jedu palačinke. Sreda je “izelica”, pre svega, jedu se palačinke. Tog dana tašte zovu zetove na ovu poslasticu. Četvrtak je “razbibriga” kada treba pomoći suncu da protera zimu, pa se organizuje vožnja saonicama sa konjskom zapregom “po sunašcetu” u smeru kazaljke na satu. Petak su “taštine večeri”, kada gospođa mama ide kod zeta na palačinke.

Nastavak vesti pročitajte OVDE.

 

KOMENTARIŠI