Peti protesti u Požarevcu

Peti protesti u Požarevcu

Večeras su se po peti put građani Požarevca okupili na Starom korzou u 18 časova

Građani Požarevca su po peti put iskazali nezadovoljstvo opštim stanjem u državi. Okupljanje je kao i prethodnih nedelja bilo u 18 časova na Starom korzou.

Na petom protestu su se obratili sociolog Borisav Prelić i reditelj Božidar Đurović.

Foto: Urban City

“Da budemo jasni, mi nemamo državu. Sve tri grane vlasti ne postoje. Na vlasti imamo ekipu huligana i jedno zločinačko udruženje koje sebe zove “naprednjaci’” Ti naprednjaci su napredni samo u jednoj stvari, a to je pljačka. Mi, građani ove zemlje, istinske patriote i kosmopolite, nećemo više trpeti bahatost naših robovlasnika i ne želimo da budemo crna rupa na mapi sveta u kojoj proždiru svoje najbolje ljude. Moramo da se zapitamo ko je kriv za naš opravdani bes i da usmerimo našu energiju da to promenimo.

Borisav Prelić, Foto: Urban City

Nećemo više ni kralja, ni vođu, nećemo diktaturu. Svi mi ovde i u svim gradovima Srbije smo ljudi koji moraju da donesu promene, a ta promena počinje od shvatanja da je društveni aktivizam neophodan. Poručujemo i budućoj vladi da nikada nećemo dozvoliti da živimo bez dostojanstva”, rekao je između ostalog Prelić na Starom korzou.

Foto: Urban City
Đurović je obraćajući se Požarevljanima rekao da današnjom Srbijom vladaju politički potomci zloglasnih političara koji su narodu doneli ratove, bombardovanja, bedu, siromaštvo i urušili svako ljudsko dostojanstvo. “Današnja Srbija je neslobodna zemlja, zemlja strahovlade i javno proglašena zemljom delimičnih ljudskih sloboda. Današnja Srbija je zemlja strogo kontrolisanih informacija, tabloidnih bljuvotina i neviđenog medijskog mraka. Današnja Srbija je od političara opustošena, gladna i zvanično najsiromašnija evropska zemlja.
Božidar Đurović, Foto: Urban City

Današnja Srbija je zemlja masovnog iseljavanja iz koje se u poslednjih 20 godina iselilo 650.000 najboljih obrazovanih i radno sposobnih ljudi. Današnja Srbija je zemlja kojom je zavladao kriminal i korupcija. To je razlog zbog čega su se rodili opštenarodni protesti koji prerastaju u svenarodni bunt koji neće prestati dok vlastodržac Aleksandar Vučić ne podnese ostavku i sa svojom partijom ode u političku istoriju”, rekao je Prelić, reditelj, inače doskorašnji selektor Glumačkih svečanosti Miliovoje Živanović.

Foto: Urban City

I ovog puta građani su prošetali ulicama Požarevca, s tim da su prvi put prošli i kroz Braničevsku ulicu, Knez Milošev venac, Moše Pijade, Jovana Šerbanovića preko Starog korzoa i kao prethodna četiri puta “počasni krug” na Trgu oslobođenja.

Foto: Urban City

Sledeći protest zakazan je za petak, 1. mart. Protesti će se po prvi put održati i u Kostolcu u sredu, 27. februara od 18 časova.

KOMENTARIŠI