U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac, u četvrtak 21. februara, gostovao je Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo.

Pored priče o knjigama i pesmama našeg poznatog muzičara i pisca, razgovaralo se njegovom radu na stripovima i u pozorištu, kao i o prevenciji vršnjačkog nasilja, koje je, na žalost, danas sve više zastupljeno.

Marko Šelić Marčelo se u svojim pesmama i delima i putem radionica po školama, bavi problemom nasilja među mladima. Kaže da ga vršnjačko, ali i svako drugo nasilje itekako dotiče, i veruje da javne ličnosti mogu uticati na mlade ljude i promene, naročito kroz direktne susrete i razgovore.

Prepuna sala kostolačke biblioteke najbolji je pokazatelj da im je izbor gostiju uvek pravi.

Foto: Biblioteka Kostolac

MARČELO – BIOGRAFIJA

Marko Šelić Marčelo, rođen u Paraćinu, 22.01.1983. godine, diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, smer srpski jezik i književnost. Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu dodelio mu je počasnu diplomu Magister Humanitas za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih.

Objavio je četiri studijska albuma – De facto (2003), Puzzle shock!(2005), Treću stranu medalje (2008) i Decu i Sunce (zajedno sa svojom grupom Filteri, 2010), te roman Zajedno sami (2008), zbirku raznovrsnih tekstova O ljudima, psima i mišima (2009), roman Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica (2012), knjigu eseja Napet šou (2014), Malterego: Higijena nesećanja, prvi i drugi deo (2017) i stotinak kolumni za razne redakcije.

Roman Zajedno sami je do danas prodat u više od 12 000 primeraka, dok je Malterego za godinu dana prodat u preko 3000 primeraka.

Posebnu pažnju javnosti skrenuo je tekstovima svojih pesama, kojima je zavredeo priznanja poput nagrade TV Metropolis (najbolja pesma) i Davorin za 2006. i 2009. godinu (najbolji urbani/rock album), a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World Chart Express evropskog MTV-a.

Prvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a, koja se uzimala za najrelevantniju u zemlji kada je reč o alternativnoj muzici.

Koncertno je aktivan od početka svoje karijere, sa prosečno 40-ak koncerata godišnje (koliko mu ostale obaveze dozvoljavaju) širom celog bivše Jugoslavije regiona i inostranstvu.

Nekoliko godina objavljivao je kolumne u Politici, ali i u Huperu, gde je vodio i rubriku o stripovima. Ovaj angažman ovenčan je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana (2010), a od 2009. i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova.

Učestvovao je u više akcija REX-a, Centra za nenasilje i Centra za ratnu traumu o temi tolerancije među narodima bivše Jugoslavije i delovanja muzike i književnosti na promenu svesti mladih, a sarađivao je i sa organizacijom ASTRA u akciji borbe protiv trgovine ljudima.

Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja (2007), a roman Zajedno sami dobio je Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu 2008. Istu nagradu je četiri godine kasnije osvojio i roman Malterego. Pozorište DADOV adaptiralo ga je u u predstavu 2010.

Iste godine, časopis The Men proglašava autora „čovekom godine“ u kategoriji New Idol, a 2013. ušao je na listu sto najuticajnijih Srba prema magazinu Nedeljnik, kao i u srpsku verziju enciklopedije “Who is Who”.

KOMENTARIŠI