Peti slučaj koronavirusa u Srbiji

Peti slučaj koronavirusa u Srbiji

Foto: Pixabay // ilustracija

U Srbiji je koronavirusom zaražena još jedna osoba, što znači da se broj slučajeva popeo na pet.

Od poslednjeg izveštaja na sajtu covid19.rs jutros u 8.00, do danas u 18.00, u Srbiji su testirani uzorci još devet osoba, od kojih je jedan bio pozitivan na koronavirus.

Uzorci osam osoba bili su negativni.

Zaražena osoba smeštena je na Infektivnoj klinici i u stabilnom je stanju.

Do 18 časova 10. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak” testirano je ukupno 117 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Pacijent koji je prvi zaražen koronavirusom u Srbiji leči se na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine i u stabilnom je stanju.

Još tri pacijenta, među kojima su jedan državljanin Kine i dve devojke, hospitalizovani su na Infektivnoj klinici u Beogradu i nisu životno ugroženi.

Ranije danas Vlada Srbije uvela je privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je posebne preporuke direktorima osnovnih i srednjih škola koje treba primeniti zbog novonastale situacije sa koronavirusom.

Ministarstvo zdravlja objavilo je na sajtu brojeve telefona zdravstvenih ustanova na koje od 8.00 do 22.00 mogu da se jave svi koji imaju simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenom koronavirusom.

KOMENTARIŠI