PLANULE VAKCINE: Domovi zdravlja u Braničevskom okrugu trenutno imaju manje od 200...

PLANULE VAKCINE: Domovi zdravlja u Braničevskom okrugu trenutno imaju manje od 200 doza

Foto: Pixabay // ilustracija

Vakcina protiv gripa u većini zdravstvenih centara i domova zdravlja u Srbiji više nema. U Institutu “Batut” kažu da će problem rešiti preraspodelom zaliha ili kupovinom novih količina.

Dom zdravlja u Kruševcu je već treće nedelje vakcinacije ostao bez vakcine.

Domovi zdravlja u Braničevskom i Podunavskom okrugu trenutno imaju manje od 200 doza.

“Kada je distribucija 70 posto, to je već velika, dobra uspešnost, ali ovo je 90 posto, tako da su naši stanovnici zaštićeni”, kaže Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

U Kraljevu je “planulo” svih 4.000 vakcina. Trebovane su naknadno i u državnim apotekama.

“Vakcina košta 1.121,49 dinara, sve veći broj pacijenata se interesuje i kupuje vakcine jer su u Domu zdravlja nestale”, kaže Lidija Živković iz Apotekarske ustanove Kraljevo.

Dodatne količine besplatnih vakcina za imunizaciju od sezonskog gripa Domovima zdravlja stići će naredne nedelje, obećavaju u Institutu “Batut”.

Prof. dr Darija Kisić, epidemiolog, zamenica direktora Instituta “Batut” kaže da se beleži mnogo veća zainteresovanost građana nego ikada ranije u jednoj sezoni.

“Sada se radi preraspodela u odnosu na sve raspoložive količine i sigurno da će se u narednom period učiniti svi napori da se pokuša i nabavi i dodatna količina vakcina”, kaže Kisićeva.

Ove godine obezbeđeno je gotovo 300.000 vakcina, 50.000 više nego lane.

KOMENTARIŠI