U sredu ujutru, pored mnogobrojnih napada hakera na Fejsbuku koji otimaju profile, stranice, grupe, kreditne kartice, jedan takav desio se i kod nas.

Haker koji je preuzeo ulogu administratora Urban City stranice obrisao je glavnog i odgovornog urednika i kreatora stranice koji se navodno zove Đorđe Gagić i iz Bosne i Hercegovine je, bio je na pragu da oduzme 11 i po godina truda i da nas natera da krenemo iz početka bar što se Fejsbuk stranice tiče koja je kreirana 10. aprila 2008. godine.

Posle nekoliko iscrpnih prijava i dokaza Fejsbuk timu da izvesni Đorđe Gagić nema nikave veze sa našom stranicom koju je preoteo, sinoć nam je stigao iščekivani odgovor. Facebook profil i tzv. “Business Menager” su blokirani i tvorac Facebook stranice i glavni i odgovorni urednik ponovo je postao administrator sa svim ovlašćenjima.

Facebook nam je ovim putem skrenuo pažnju kako da se dodatno zaštitimo, iako se hakerski napad ovog puta nije desio neovlašćenim ulaskom sa privatnih profila. Mi vam sada prenosimo neke najbitnije stvari koje možete uraditi za veću bezbednost na ovoj društvenoj mreži.

Zbog mnogobrojnih zloupotreba širom sveta od skoro su promenjena pravila privatnosti na FCB. Stručnjaci su  izdvojili 5 najkorisnijih saveta kako da selektujete informacije o sebi.

PAŽLJIVO DELITE INFORMACIJE

Slike i informacije na svom profilu možete postaviti, ali je važno da postove i poruke lične prirode mogu da čitaju samo vaši prijatelji. Uopšteno podešavanje na FCB dozvoljava i onima koji nisu među vašim prijateljima uvid u informacije. Sigurnije je da podaci sa „zida“ budu namenjeni najužem broju ljudi. Da biste to uradili, kliknite na opciju „Account” na stranici profila, odaberite polje „Privacy Settings” i kliknite na ponuđenu opciju po kojoj ćete informacije razmenjivati samo sa prijateljima.

BIRAJTE PRIJATELJE

Pažljivo birajte s kim ćete biti prijatelj. Nemojte da odobrite nekome nalog samo jer vas je kontaktirao. Ako ne prepoznajete osobu sa slike ili podatke osobe, bolje izbegnite da postanete prijatelji. S vremena na vreme revidirajte listu prijatelja. Pravilo je da bi samo oko 10 odsto prijatelja na FCB trebalo da budu poznanici sa kojima biste hteli da se više zbližite. Sve preko tog broja je rizično i nepotrebno.

RAZMISLITE O ZAŠTITI IDENTITETA

Menjanje onlajn identiteta je postalo trend. Da biste se obezbedili i na ovaj način, izbrišite prezime, dodajte srednje ime ili izmislite neki svoj nadimak. To će, s druge strane, otežati svima koji žele da vas pronađu. Takođe, ako želite da preko profila dođete i do posla, nemojte da lažirate profesionalne informacije.

ŠTO MANJE LIČNIH PODATAKA

Datum rođenja nije broj kreditne kartice, ali što više podataka ostavljate o sebi to će neko ko želi moći lakše da ih zloupotrebi. Ostavite datum rođenja, ali bez godine. Ako već unesete e- mail, nemojte i brojeve telefona i adrese stanovanja i kancelarije.

OPREZNO SA SLIKAMA

Pregledajte slike koje postavljate, neka budu umerene, nikako vulgarne ili neukusne. Razmislite dobro o tome kakvu poruku želite da pošaljete. Ukoliko imate decu, njihove slike nemojte da objavljujete. Budite posebno pažljivi kada su porodične slike u pitanju. Pokazujte ih samo prijateljima.

 

KOMENTARIŠI