Foto: Urban City

Humanitarac Arno Gujon rekao je B92.net da mu je bez obrazloženja i bilo kakvog roka zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

Ranije je javljeno da su pripadnici kosovske policije naveli da on nema dozvolu za posetu, prema njihovom viđenju, samoproglašenoj državi.

Gujon je za B92 govorio u povratku, na putu ka centralnoj Srbiji, a trebalo je da prisustvuje otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Raško-prizrenske eparhije u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda.

“Zabranili su mi ulazak na Kosovo i Metohiju pošto sam im dao srpsku ličnu kartu pri pokušaju ulaska. Rekli su da izađem iz automobila, a carinik je rekao policajcu da me privedu i stave lisice. Taj policajac je bio Srbin i nije mi stavio lisice, ali su me odveli do neke prostorije, pretresali i mene i automobil, zadržali ukupno tri sata. Takođe, poslali su i ekipu bezbednosnih snaga iz Prištine da me ispituje kao da sam neki kriminalac, zašto idem, gde idem, kome pomažem, koju organizaciju predstavljam, a ja 14 godina radim ovo, ulazim na Kosovo i Metohiju i objavljujem sve što radimo i na francuskom i na srpskom jeziku“, rekao je Gujon.

Počasnom vitezu 55. LjKI Arnu Gujonu ZABRANJEN ulaz na KiM 1
Foto: Urban City

Dodao je i da je verovatni povod zadržavanja želja da bude uplašen.

“Dali su mi zabranu ulaska na Kosmet, bez obrazloženja, bez roka… Doveli su u pitanje i pomoć koju mi pružamo srpskom narodu. Mi kao humanitarna organizacija kontrolišemo ceo lanac, od prikupljanja sredstava u Francuskoj, do konačnog odredišta, pratimo u šta smo uložili novac, znamo kome nosimo pomoć i kome ona ide. Zabrana ulaska na Kosmet dovodi u pitanje ceo naš rad… Kako da razvijam projekte i akcije kada ne mogu da se sretnem sa narodom kome je to upućeno?“, dodao je Gujon.

Kako je istakao, na Kosmet se zaputio kako bi prisustvovao otvaranju farme za živinu u koju je uloženo 50.000 evra i na kojoj će raditi nekoliko ljudi, a narednih dana je planirana i poseta škola koje su renovirane dvostruko većim sredstvima.

Počasnom vitezu 55. LjKI Arnu Gujonu ZABRANJEN ulaz na KiM 2
Foto: Urban City

To je ozbiljna pomoć, a ja imam odgovornost prema onima koji doniraju novac i moram da budem tu kada se pomoć pruža. Ne mogu da pomažem iz Pariza… Oni sada ne samo što privode Srbe, već privode i one koji pomažu srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji. To je opasno i šalje lošu poruku svima“, istakao je Gujon.

Sa njim su zaustavljeni i pripadnici humanitarne organizacije “Srbi za Srbe“, koji su takođe učestvovali u finansiranju i formiranju farme koja je trebalo da bude otvorena.

Oni su odmah pušteni, a mene su zadržali… Šta mogu dalje, da se žalim… Ovo je kao da ne dozvole lekaru da koristi stetoskop… Moj život je vezan za Kosovo i Metohiju od moje 19. godine, ako ne mogu više da odem u Gračanicu, Visoke Dečane… Dovode u pitanje sve što smo radili u prethodnih 14 godina. Ja bih voleo da srpskom narodu pomoć nije potrebna, ali jeste, a umesto da se u tome pomogne, oni zabranjuju i nas“, kaže Gujon.

Kako je istakao, u kontaktu je sa vladikom Teodosijem i navodi da će stupiti u kontakt sa svima koji mogu da odluče i pomognu.

“To je pitanje koje se tiče ne samo mene i organizacije, već i ljudi koje pomažemo. Na sva vrata ću da kucam, neći se pomiriti sa ovim. Ovo je velika nepravda“, zaključio je Gujon za B92.net.

KOMENTARIŠI