Počela akcija AMSS “Ispravno vozilo-bezbedno vozilo” i u Požarevcu

Počela akcija AMSS “Ispravno vozilo-bezbedno vozilo” i u Požarevcu

Auto-moto savez Srbije, u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP Republike Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila, organizuje ove nedelje od 20 - 25. novembra, tradicionalnu akciju “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“

Na konferenciji, novinarima su se obratili predsednik AMSS Mirko Butulija, predsednik Asocijacije Tehničkih pregleda vozila Predrag Đurđev, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a RS Nebojša Arsov.

„AMSS tradicionalno u zimskoj sezoni, poziva vozače da besplatno provere tehničku ispravnost vozila, na oko 100 linija tehničkih pregleda u preko 60 gradova Srbije. O značaju ove akcije najbolje govore dosadašnji podaci AMSS, da je kroz preglede tehničke ispravnosti vozila, koji su obavljeni tokom proteklih nekoliko godina u akcijama “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”, utvrđeno da je gotovo svako treće pregledano vozilo bilo neispravno. Podsetimo, u prethodnoj akciji, pred letnju sezonu, broj neispravnih je smanjen ispod trećine pregledanih vozila, odnosno za čitavih 10% u odnosu na prošlogodišnju zimsku akciju. Rezultati su pokazali da je svega 27% imalo neku neispravnost. U zimskoj akciji pre godinu dana, bilo je više od trećine, čak 37% neispravnih automobila! Analiza strukture kvarova, pokazuje da je od neispravnih vozila čak 38% u zimskoj akciji imalo problem sa kočionim sistemom, 16% sa sistemom za upravljanje, a svetlosna signalizacija nije bila potpuno ispravna kod 32 % pregledanih automobila.

Mirko Butulija, predsednik AMSS, pozvao je sve vozače i članove AMSS-a da se odazovu besplatnoj akciji, da izdvoje 15-20 minuta, koliko traje pregled tehničke ispravnosti vozila, kako bi bezbednim, ispravnim vozilom, uz pridržavanje saobraćajnih propisa dočekali zimske vremenske uslove.

Uprava saobraćajne policije će tokom trajanja ove zajedničke akcije, u redovnim saobraćajnim kontrolama obaveštavati vozače da mogu besplatno prekontrolisati svoja vozila na punktovima koje je obezbedio AMSS. „Zbog prosečne starosti voznog parka u Srbiji tehnička ispravnost vozila je još važnija. Sa izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja stvoriće se uslovi za novi sistem tehničkih pregleda, koji će obavezati vlasnike da svoja vozila jednom godišnje dovedu u ispravno stanje. Vlasnisci vozila starijih od 15 godina, biće u obavezi da to čine 2 puta godišnje”, rekao je Nebojša Arsov načelnik Uprave saobraćajne policije MUP RS.

Predsednik Asocijacije tehničkih pregleda vozila Predrag Đurđev je apelovao vozačima da pokažu svoju društvenu odgovornost i u što većem broju iskoriste ovu akciju koja traje narednih 6 dana, naročito zbog predstojećih praznika i turističke sezone.

Adrese centara za pregled tehničke ispravnosti vozila mogu se pronaći na sajtu www.amss.org.rs, facebook strani AMSS ili pozivom na broj 1987 AMSS operativnog centra, saopšteno je danas na konferenciji u Auto-moto savezu Srbije.

KOMENTARIŠI