Počela rigorozna kontrola poštovanja mera

Počela rigorozna kontrola poštovanja mera

Foto: Pixabay // ilustracija

Nadležni su krenuli u rigoroznu kontrolu poštovanja svih protivepidemijskih mera.

Sanitarna i sve druge inspekcije, komunalna milicija i komunalna inspekcija u ovom trenutku usmeravaju nadzore prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, ali i prema javnom prevozu, navodi za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Goran Stamenković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da će fokus biti na tome da li se i koliko poštuje Naredba o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije.

“Krenuli smo u rigoroznu kontrolu svih poštovanja protivepidemijskih mera. Fokus u nadzoru su kontrole poštovanja broja korisnika usluga na određenoj površini – poštovanje naredbe ministra zdravlja da svaki objekat mora da ima obaveštenje o površini, o broju mogućih korisnika u odnosu na kvadraturu, u odnosu na mogućnost i pružanje usluga. Posebno ćemo da vodimo računa o distanci i o nošenju zaštitnih maski”, objašnjava Stamenković.

Navodi da su u prvih 11 dana jula Republičke i lokalne inspekcije izvršile 15.363 nadzora, i kako kaže nije bilo izrečenih zabrana korišćenja objekata kao što je to bilo u nekom ranijem periodu.

“Imali smo 37 naloga, dok smo u junu imali 242 naloga i 11 zabrana. Sanitarna i sve druge inspekcije, komunalna milicija  i komunalna inspekcija kao ovlašćene inspekcije u ovom trenutku usmeravaju nadzore prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, prema objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, prema javnom prevozu”, objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika.

Ističe da je posebno u problemu javni prevoz u kome, kako kaže, jedan deo građana ali i vozača, ne nosi maske.

“Javni prevoz nam je u problemu, očigledno da se ne poštuju epidemiološke mere, mnogi građani ne nose maske. Ja apelujem na sva pravna lica koja se bave javnim prevozom da malo pooštri svoj unutrašnji nadzor, svoju unutrašnju kontrolu jer mnogi vozači ne nose maske, što nije dobro, daju loš primer građanima i putnicima”, ističe Stamenković.

Pred građanima su dve opcije

Navodi da građani imaju dve opcije – da poštuju mere ili da ih ne poštuju, što bi kako kaže dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji.

“Prva opcija je da građani zbog nekog svog zadovoljstva ili svoje odluke apsolutno ne poštuju mere, da žive opuštenije, da se ne vakcinišu i da svoje zdravlje dovedu da kažem u neku opasnost i mogući epidemiološki rizik, a onda i veliki zdravstveni rizik. A druga opcija je da ipak živimo kao i do sada sa jednom obazrivošću, sa jednim poštovanjem, ne samo mera zato što su donete od strane Vlade ili ministra zdravlja nego zbog odgovornosti prema drugima u svojoj neposrednoj okolini i prema samom sebi. Naravno i da se vakcinišemo. I sada svako od nas treba da dâ sebi odgovor – da li će krenuti u jednom ili drugom pravcu”, navodi Stamenković.

2 KOMENTARA

  1. Da se nisu kasno setili da krenu u kontrolu.Korona je tu svaki dan,a ne kad oni krenu u kontrolu.Maske mnogi ne nose ni po radnjama,ni u prevozu,a ni zaposleni u kaficima i restoranima.Zato se jos uvek cuvam,nosim masku,drzim distancu i na svojoj terasi pijem kaficu i naravno kao od pocetka korone pijem vitamine i reishi kapsule,kako bi ocuvala otpornost svog organizma.

KOMENTARIŠI