Počelo pošumljavanje Ramsko-golubačke peščare

Počelo pošumljavanje Ramsko-golubačke peščare

Foto: Urban City // B.P.

Tokom ove nedelje, u blizini sela Ram, započeta je realizacija projekta „Pošumljavanje degradiranih površina Ramsko-golubačke peščare ili površina za koje postoji opasnost od degradacije zemljišta radi zaštite ljudi, dobara i životne sredine od posledica erozije zemljišta“.

Predviđeno je da na ovom lokalitetu bude posađeno 4.110 sadnica crnog bora i autohtonih tvrdih i mekih lišćara.

“Na tri lokacije, ukupne površine 1,7 hektara se sadi crni bor, a za voćkarice smo izabrali put koji vodi prema arheološkom lokalitetu Lederata kako bi budući turisti mogli kroz drvored autohtonih voćkarica da prođu, da vide kako to izgleda. Ideja nam je da svaku voćku obeležimo tako da će deca koja budu dolazila na ekskurzije moći da vide kako je izgledala divlja kruška i višnja koju su jele njihove bake i deke. Plan nam je da nastavimo sa sadnjom voćkarica u smislu čuvene srpske maksime ‘Gde god vidiš dobro mesto, tu drvo posadi jer drvo je blagorodno pa će da nagradi’. Nagradiće tako što će da zaštiti i obogati ovu sredinu.“, rekao je zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković.

Pošumljavanjem ovih površina u Ramu postići će se zaštita od erozije, unapređenje životne sredine i kvaliteta vazduha.

“Na teritoriji, i oko Srebrnog jezera posađeno je nekoliko hiljada stabala, pet hiljada ruža, na proleće smo zajedno sa “Vukanom“ i sa klincima posadili na arheološkom lokalitetu keltskog svetilišta takođe četinarske sadnice. Ideja nam je da sav taj degradirani prostor pošumimo i obogatimo životnu sredinu.“, dodao je Marković.

Projekat finansiraju Ministarstvo zaštite životne sredine i opština Veliko Gradište, a podržan je kroz Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini.

Ukupna vrednost projekta je 1.000.000 dinara, od čega je Ministarstvo obezbedilo sredstva u iznosu od 700.000, a opština Veliko Gradište u iznosu od 300.000 dinara.

KOMENTARIŠI