Počelo prijavljivanje za penzionerske kartice, kako podneti zahtev

Počelo prijavljivanje za penzionerske kartice, kako podneti zahtev

Foto: Skupština Srbije

Ministar finansija Siniša Mali u Jutarnjem dnevniku RTS-a govorio je detaljno o tome kako se podnosi prijava za penzionerske kartice. Ministar je govorio i o drugim važnim pitanjima koja se tiču životnog standarda građana, poput aranžmana sa MMF-om, stranim investicijama ali i propasti banaka u SAD.

Ministar Mali je rekao da se ispunjava obećanje predsednika Vučića, o pokretanju velike kampanje za izdavanje novih kartica za najstarije sugrađane.

– Danas krećemo u tu kampanju, i u svim filijalama PIO fonda, kao i na sajtu fonda, svaki penzioner ima pravo da se prijavi. Inače, u svim filijalama PIO fonda, za one koji mogu teže da popune zahtev, biće osobe koje će pomagati. Vrlo je jednostavan zahtev, popunjavanje traje samo minut ili dva. Mi ćemo sukcesivno, kako se penzioneri budu prijavljivali, mi ćemo ih izdavati. Kartice će moći da se pokupe u filijalama PIO fonda, i naši sugrađani će biti obavešteni putem telefona ili mejla da im je gotova kartica – kaže on.

Siniša Mali je dodao da je ovo veoma važno, i da će kartice donositi popuste u prodavnicama, salonima, veleprodajama, omogućiće besplatne zdravstvene preglede, ulaze u muzeje, pozorišta…

– Mi ćemo paralelno dve stvari. Od danas pa nadalje, svaki penzioner može da se prijavi za karticu, ali od danas kreće i kampanja koja poziva sve društveno odgovorne kompanije u Srbiji da se prijave i da budu deo tog pula kompanija koje će omogućiti popuste penzionerima – otkriva on.

Ministar finansija je dodao da kada penzioneri uštede, taj novac se sakupi i omogućava im da troše više novca na sebe, decu ili unučiće.

– Velika zahvalnost najstarijima za razumevanje koje su imali kada smo sprovodili reforme. Mi smo od novembra do januara imali najveće procentualno povećanje penzija ikada, 20.8 odsto, već je predsednik najavio novo dvocifreno povećanje penzija – kaže Mali.

On je pokazao i vodič za penzionere, koji je poslat svim najstarijim sugrađanima i koji sadrži korisne informacije.

– To treće doba naša želja je da provedu što lakše i lepše, sa što više aktivnosti, da im tako država pomogne. Sve filijale PIO fonda su otvorene, i onlajn možete popuniti na sajtu, i u roku od mesec dana dobijate penzionersku karticu. Od 1. oktobra ćemo aktivirati kartice, da bi dali vremena kompanijama da se aktiviraju. Dakle od tada će moći da se koriste kartice – zaključio je Mali.

KOMENTARIŠI