Početak saradnje sa Austrijskim kulturnim forumom

Početak saradnje sa Austrijskim kulturnim forumom

Izložba se bavi životnim pričama aristokratkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, muzičkih umetnica i rediteljki u hronološkom sledu

U sredu 14. februara 2018. u 19 časova, svečano je otvorena izložba „Kaliope“ Austrija. Žene u društvu, kulturi i nauci. Izložba je realizovana u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom i Kulturno-prosvetnim centrom Petrovac, a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi.

Foto: Opština Petrovac na Mlavi

Izložbu su otvorili zamenik predsednika opštine Goran Ristić i sekretar Udruženja likovnih umetnika iz Petrovca na Mlavi Dragan Milosavljević. Žene su suviše često zaboravljane i marginalizovane u zvaničnoj istoriografiji Austrije, što je činjenica koja daje još više značaja nastojanju ove izložbe da istraži proteklih 200 godina u svetlu biografija značajnih Austrijanki – žena čiji su talenti, snaga volje i uporna hrabrost obogatili i oblikovali njihovu zemlju, ističu organizatori. Njihovi životi i njihov rad, koji su zaslužni za makar polovinu intelektualnog identiteta Austrije, ovde će biti prepoznati u formi prominentnih primera – sa punom svešću o neizbežnim propustima, od kojih su neki neprihvatljivi, koje takva forma portretisanja podrazumeva.

Foto: Opština Petrovac na Mlavi

Izložba se bavi životnim pričama aristokratkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, muzičkih umetnica i rediteljki u hronološkom sledu. Na taj način formira se luk koji počinje u 19. veku i dolazi do današnjih dana. Čitavim putem evidentna je univerzalna tema borbe žena za emancipaciju, sa svim pobedama i porazima koji su uz nju išli. Izložba se sastoji od 11 panela sa fotografijama i tekstovima na srpskom jeziku. Izložbu možete pogledati tokom februara i marta u Galeriji „Krug“.

KOMENTARIŠI