FOTO: Joanne Finnegan // fiercehealthcare

Posle odluke države da starosna granica za ulazak u postupak vantelesne oplodnje bude podignuta na 45 godina, Srbija dobija i jedinstven Centar za lečenje steriliteta. Zadatak ovog centra je da ispita uzrok i pomogne u lečenju parova koji imaju problema sa začećem.

U novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na desetom spratu, počinje da radi Nacionalni centar za infertilitet i endokrinologiju pola. Za to da nas bude sve više boriće se tim od 17 lekara i 23 medicinske sestre, na čelu sa načelnicom centra, profesorkom Svetlanom Vujović.

Profesorka Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da mnogi parovi koji idu na vantelesnu oplodnju nisu sasvim dobro pripremljeni za to, jer su, ističe, znanja u toj oblasti veoma promenjiva i brza na svetskom nivou.

“Mi ih pratimo i želimo to da prenesemo u Srbiju”, kaže dr Vujović.

Ističe da se u ovaj centar mogu javiti svi koji imaju problem sa začećem.

“Pitanje granica je definisano nekim referentnim studijama i svaki centar bi voleo da im dolaze mlade žene od 20 godina i da bude uspeh 100 odsto. Za mene je izazov – kako napraviti promenu sa onima koje imaju 45 godina, 50 godina. A o čemu se radi? Radi se o dobroj pripremi hormonskog stanja tela te žene i pre svega mesta oko jajnika, u sluzokoži materice. I ako se to pripremi, ako se žena dobro ispita pre svega, a onda pripremi – tada dolazi do spontanih trudnoća. Ako ne, ta žena je spremna za vanatelesnu trudnoću koja će uspeti “, rekla je dr Vujović.

Troškovi su, napominje, neuporedivo manji u odnosu na vantelesnu oplodnju, a pokriće ih Republički fond za zdravstveno osiguranje.

“Dolazi par, muškarac i žena. Mi smo to tako osmislili da oni gube što manje vremena, da se tu radi sve – razgovara, vadi se krv, rade ultrazvučni pregledi, tu je ginekolog, urolog, da zaokružimo celu priču i dođemo do odgovora zašto neko nema bebu i da pripremimo ako treba dalje za sve ono što će raditi kolege ginekolozi besprekorno”, ističe dr Vujović.

Napominje da parovi treba da se obrate Centru ukoliko posle šest meseci pokušavanja nije došlo do trudnoće.

“Ranije je bilo godinu dana, međutim, stil života sada nalaže da to bude šest meseci”, kaže Vujović.

Naglašava i preventivnu ulogu Centra jer, prema njenim rečima, ono što stvara problem za trudnoću doći će kao bolest kasnije u životu.

“Ako to otkrijemo na vreme onda neće biti kardiovaskularnih bolesti, neće biti osteoporoze, psihijatrijskih poremećaja, impotencije”, rekla je Vujović.

Dodaje da veliki problem često prave hormoni i da je neophodno da u Srbiji ima više endokrinologa, tj. da se oni dodatno obučavaju.

Napominje da je tim koji će raditi u centru obučavan godinama unazad, da je reč o vrsnom kadru koji će razrešiti mnoge probleme za budućnost.

Ne postoji precizna statistika, ali pretpostavlja se da problem sa sterilitetom ima više od 250.000 parova.

KOMENTARIŠI