Počinje evropska Nedelja imunizacije

Počinje evropska Nedelja imunizacije

Foto: Pixabay // ilustracija

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), čiji je cilj povećanje obuhvata imunizacijom, sa posebnim akcentom na decu iz teško dostupnih, ranjivih i marginalizovanih grupa, počinje danas i trajaće do nedelje, 2. maja.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, ovogodišnja akcija je usmerena na razvijanje globalne solidarnosti i jačanje poverenja u vakcine i vakcinaciju.

“Zahvaljujući vakcinaciji svake godine u svetu se spreči pojava između dva i tri miliona smrtnih slučajeva. Vakcinacija se vidi kao izvesno rešenje u zaustavljanju pandemije kovida 19, pod uslovom da dovoljna količina vakcina bude ravnomerno dostupna na globalnom nivou. Međutim, i u uslovima pandemije održavanje kontinuiteta u sprovođenju nacionalnih programa imunizacije ima prioritet koji ni na koji način ne sme biti ugrožen”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da “posebnu” pažnju treba obratiti na rizične grupe kada su u pitanju bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, poput gripa, pneumokokne bolesti, infekcije izazvane respiratornim sincicijelnim virusom.

“U Nedelji imunizacije podsećamo roditelje na značaj redovne vakcinacije, a sve odrasle osobe da se, ukoliko to nisu učinile do sada, vakcinišu protiv kovida 19. Svako od nas može i treba da bude primer – vakcinišite se zbog sebe, svoje porodice i zajednice”, piše u saopštenju.

Ovogodišnja, šesnaesta po redu Nedelja imunizacije, sprovodi se pod sloganom “Vakcine nas zbližavaju”.

KOMENTARIŠI