Foto: Urban City / Ilustracija

Svečanom ceremonijom na stadionu Al Bajt počeće po mnogim karakteristikama do sada jedinstvena 22. svetska smotra fudbala. Ceremonija u stilu otvaranja Olimpijskih igara, počinje od 15.40.

Ovogodišnji Mundijal je po mnogo čemu jedinstven u dosadašnjoj istoriji najelitnijeg fudbalskog nadmetanja na svetu.

Ovo je prvo Svetsko prvenstvo na Bliskom istoku i u arapskim zemljama, utakmice su po prvi put igraju tokom novembra i decembra meseca, a biće i prvo koje je otvoreno spektakularnom ceremonijom u stilu otvaranja Olimpijskih igara.

Ceremonija otvaranja na drugom najvećem stadionu prvenstva Al Bajtu pripremana je čitavih godinu dana, a njen scenario je kreirao Italijan Marko Balič koji je radio na scenarijima za čak pet otvaranja Olimpijskih igara.

Ceremonija će trajati pola sata, a odvijaće se uoči prve utakmice između Katara i Ekvadora.

U izjavama za medije Balič je istakao da mu je za pripremu scenarija stroga uputstva dao katarski vladajući emir, šeik Tamim bin Hamad al Tani, a on ih je realizovao uz saradnju sa umetničkim direktorom Ahmedom al Bejkerom.

“Poruku i sadržaj ove ceremonije lično je pripremilo rukovodstvo zemlje. Oni žele da razgovaraju o multikulturalizmu i prihvatanju različitosti, i žele da budu platforma za mir.”, rekao je Balič.

Na Mundijalu od 20. novembra do 18. decembra na osam stadiona raspoređenih u krugu od 50-ak kilometara učestvovaće 32. najbolje selekcije sveta.

Srbija prvu utakmicu igra protiv Brazila u četvrtak od 20 časova.

KOMENTARIŠI