“Osim koncerata, imaćemo bogat prateći program koji počinje 6. avgusta, a čine ga 16 pozorišnih predstava, 100 filmova, izložbe, radionice”, kazao je na konferenciji za novinare direktor “Nišvila” Ivan Blagojević.

Kako je istakao, razlog što je ove godine festival, bez obzira na manjak finansijskih sredstava, bogatiji nego ikada, je njegova misija da i dalje da kroz prateće programe privuče džezu i one koje ta vrsta muzike ne poznaju.

Festival će ove godine otvoriti američka pevačica Peti Ostin, dobitnica Gremi nagrade, a povod je svetska proslava 100 godina od rodjenja čuvene džez dive Ele Ficdžerald.

Ljubitelji džeza moćiće pored ostalih da vide i Kendi Dafler, Alfa Blondi, Al Foster kvintet, Tom Harel trip, ali i Darka Rundeka.

“Nišvil” se ove godine za višedecenijski rad nagradom za životno delo odužuje pevačici Biseri Veletanlić, koja će sa bendom Vasila Hadžimanova nastupiti na festivalu.

“Zahvalna sam na nagradi, ali malo me je štrecnulo, jer obično kad dobiješ nagradu za životno delo, obično nakon toga umreš, ali ja mislim da neću”, našalila se Bisera Veletanlić ističući da je presretna što će ponovo nastupi pred niškom publikom koja, kako kaže, “ume da sluša”.

Ona je navela i da je Niš pravo mesto da domaći umetnici pokažu šta su kreirali tokom godine, a oni iz inostranstva pokažu ljudima odavde neke nove stvari u muzici.

Na filmskom pratećem programu, koji će se ove godine osim u tvrdjavi odvijati i na keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, ali i u Drive-in bioskopu, publika će moći da vidi niz igranih i dokumentarnih filmova koji se bave džez muzikom, kao i film “Django” o džez gitaristi Djangu Rajnhartu koji je otvorio Berlinski festival.

Ljubitelji pozorišta moćiće da uživaju u spektaklu “Gernika” koji dolazi sa Sardinije.

Direktor “Nišvila” naglasio je da je festival promenio imidž grada i višestruko vratio sredstva koja su uložena u njega, ali smatra da bi finansijska pomoć trebalo da bude mnogo veća.

“Imamo dobru saradnju sa gradskom upravom Niša, adekvatnu sa Ministarstvom turizma, ali i dalje nedovoljnu sa Ministarstvom kulture, a potpuno smo izopšteni sa konkursa Ministarstva omladine i sporta”, kazao je Blagojević dodajući da bi za festival, koji je i britanski “Gardijan” svrstao u 10 najboljih džez festivala u Evropi, budžet trebalo da bude znatno veći od sadašnjih 400.000 evra.

Blagojević se nada da će Vlada Srbije shvatiti da je Nišvil broj jedan umetnički festival u Srbiji, koji pokušava da se odupre neukusu i nekulturi.

KOMENTARIŠI