Protiv njega je privatnu tužbu podnela Mira Marković koja ga tereti da je oteo njenog supruga Slobodana Miloševića i izvršio druga krivična dela na štetu te porodice.

Suđenje mu se ponavlja po nalogu Apelacionog suda koji je nedavno ukinuo prvostepenu presudu kojom je Blanuša bio oslobođen optužbi za otmicu odnosno druge optužbe koje su odbijene zbog zastarelosti.

Foto: RAS Srbija
Mira Marković i Slobodan Milošević

Mira Marković u privatnoj optužnici tvrdi da je Blanuša dozvolio 28. juna 2001. da NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je urmo 11. marta 2006. godine.

Blanuši će suđenje biti ponovljeno i zbog druge Markovićkine optužbe da je neovlašćeno objavio knjigu “Čuvao sam Miloševića”, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Hagu, za koje je takođe bio oslobođen.

Pored toga, Viši sud će mu ponovo suditi i zbog optužbe za nevlašćno objaljivanje Miloševićevih fotografija slikanih u pritvoru, koja je bila odbijena zbog zastarelosti.

Optužnicu su preko punomoćnika u svojstvu “oštećenih kao tužilaca” još 2005. protiv Blanuše podneli Milošević, koji je tada već bio u Hagu, i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je u međuvremenu umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je skoro 12 godina van Srbije.

U Rusiji je dobila politički azil, pošto se protiv nje u Srbiji vodi više krivičnih postupaka.

KOMENTARIŠI