Danas u Požarevcu počinje kampanja „Zaštitimo se od gripa”, 16-20.X 2017.

Danas u Požarevcu počinje kampanja „Zaštitimo se od gripa”, 16-20.X 2017.

U saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Srbija učestvuje u kampanji posvećenoj značaju imunizacije protiv gripa.

Inicijativa predstavlja nastavak Evropske nedelje imunizacije, koja se održava svake godine u aprilu mesecu.

Kampanja se obeleležava pod sloganom „Zaštitimo se od gripa” i ima za cilj da se istakne značaj vakcinacije protiv gripa kao najbolje preventivne mere, i to posebno kod osoba koje su u povećanom riziku za dobijanje teških formi bolesti (hroničnih bolesnika, lica starijih od 65 godina, trudnica, izrazito gojaznih osoba, zdravstvenih radnika i dr.).

Počela vakcinacija protiv gripa – Za Braničevski okrug 7060 doza

Grip je zarazna bolest koja se prenosi sa zaražene na zdravu osobu kapljicama koje prilikom kašljanja, kijanja i govora izbacuju zaražene osobe, direktnim kontaktom (rukovanje, poljubac) ili u kontaktu sa kontaminiranim predmetima.

Simptomi gripa se javljaju iznenada, ponekada u roku od nekoliko sati i mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Foto: Urban City

Uobičajeni simptomi gripa su:

povišena telesna temperatura
groznica
malaksalost
glavobolja
bol u mišićima i zglobovima
kašalj
bol u grlu i
pojačana sekrecija iz nosa.

Opšte mere prevencije gripa obuhvataju izbegavanje bliskih kontakatata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta i provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora, umerenu fizičku aktivnost i ishranu bogatu vitaminima.

Najefikasnija specifična mera prevencije gripa je vakcinacija.

Svetska zdravstvena organizacija za svaku sezonu preporučuje vakcinu koja sadrži aktuelne sojeve virusa gripa registrovanih u cirkulaciji.

Vakcinacija je bezbedna.

Neželjene reakcije nakon vakcinacije vakcinom protiv gripa su uglavnom blage i brzo prolaze, za razliku od gripa. Najčešće neželjene reakcije su: osetljivost i crvenilo na mestu davanja vakcine koje traje 1–2 dana. Kod nekih lica se javlja glavobolja, bol u mišićima, groznica, umor ili mučnina.

KOMENTARIŠI