Počinje reforma EPS-a, od 1. maja potpuno nezavisni operator

Počinje reforma EPS-a, od 1. maja potpuno nezavisni operator

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Vlada usvojila zaključak kojim su omogućene reforme u Elektroprivredi Srbije (EPS), i stvoreni uslovi za početak rada nezavisnog operatora distributivnog sistema do 1. maja 2021. godine.

Ona je rekla da se prenosom imovine i prelaskom zaposlenih na održavanju distributivnog sistema iz JP EPS u EPS Distribuciju, stvaraju uslovi da Srbija dobije potpuno nezavisnog operatora distributivnog sistema, saopštilo je ministarstvo.

“Pored usklađivanja EPS Distribucije sa Zakonom o energetici i dobijanja licence od Agencije za energetiku za delatnost koju obavlja, ovaj proces je važan i zbog bolje kontrole troškova i smanjenja gubitaka na distributivnoj mreži”, navela je Mihajlović.

Usvojeni plan, pored prenosa imovine i prelaska zaposlenih iz Tehničkog centra JP EPS u operatora distributivnog sistema (ODS), uključuje i prenos udela u EPS Distribuciji sa JP EPS na državu, izdavanje licence, kao i usklađivanje akata EPS Distribucije.

KOMENTARIŠI