Pojedini građani tvrde da im banke ne odobravaju kredite jer su tužili...

Pojedini građani tvrde da im banke ne odobravaju kredite jer su tužili neku banku

Foto: Pixabay // ilustracija

Sve je više pravosnažnih presuda u korist građana koji su tužili banke za neplaćene troškove obrade kredita i premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita.

Pojedini građani tvrde da im pojedine banke ne odobravaju kredite i dozvoljene minuse ako su makar jednom tužili neku banku.

Dejan Gavrilović iz Udruženja građana “Efektiva” naveo je da već neko vreme postoje žalbe na nekoliko banaka koje ne žele da produže saradnju sa postojećim klijentima koji su tužili te banke.

“Dakle, neko je tužio banku za nezakonitu naplatu troška obrade kredite ili premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije, a banka mu se onda osveti za par meseci kada istekne dozvoljeni minus, pa neće da mu produži dozvoljeni minus ili recimo neće da mu da neki manji kredit, čekove”, kazao je Gavrilović.

Dodao je da je “Efektiva” prošle nedelje dobila informaciju od jednog građanina koji tvrdi da je otišao u drugu banku i da su mu tamo rekli da ne može da dobije kredit zato što je tužio banku čiji je klijent.

“Ako bi se to ispostavilo kao istinito, onda je to nezakonito ponašanje banaka opet, odnosno, nezakonita razmena informacija, jer banka u okviru svog sistema može da ima informaciju da je neko tužio, ali tu informaciju ne sme da deli sa drugim bankama”, istakao je Dejan Gavrilović.

Naglasio je da će se tim povodom Udruženje “Efektiva” obratiti Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, kao i da će, ako se ispostavi da je informacija tačna, tražiti od nadležnih da se te banke kazne.

Gavrilović je naveo da je te informacije teško proveriti, pošto ih građani dobijaju usmeno od banaka.

“U banci su obučeni da ne ostavljaju tragove, da ne daju pisane odgovore, nego sve rade usmeno i onda je jako teško to potvrditi i dokazati. Naravno da u banci, ako ‘Efektiva’ se obrati banci i pita da li je to istina, naravno da će oni reći da to nije istina. Međutim, oni to ipak rade”, kazao je Gavrilović.

Dodao je da se informacija da banke razmenjuju te podatke pojavila prošle nedelje i da se on nada da to nije istina i da je u pitanju izolovani slučaj.

“Ne postoje crne liste” 

Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije rekao je da ne postoje crne liste i da banke ne razmenjuju informacije, osim onih koje su dozvoljene zakonom, poput kreditnog biroa.

“Nema tu nikakve osvete. To je poslovna politika svake pojedinačne banke, jeste da ceni kome daje kredit, kome ne”, naveo je Vasić.

Objasnio je da bi činjenica da je neko tužio banku mogla da bude dobar osnov za nedavanje kredita klijentu koji je to učinio.

“Vi ako tužite banku, ima jedan proces. Bilo ko da tuži banku, banka mora da rezerviše sredstva. To je već jedan trošak i dok god traje taj spor, tri, četiri, pet godina, ta sredstva stoje sa strane i ako uđe jedan klijent koji nema tužbu i drugi koji ima i imaju potpuno iste kriterijume za dobijanje kredita, kome ćete vi pre dati sredstva – onome koji nema nikakav trošak za banku u tom trenutku ili onome koji već ima neki trošak za banku”, kazao je Vasić i dodao da banka ima pravo da ne odobri kredit.

Vladimir Vasić je rekao da je nedozvoljeni minus najskuplji proizvod, da je sledeći proizvod koji je skup dozvoljeni minus, dok svaki kredit ima nižu kamatnu stopu.

“Tako da je to stvar percepcije svakog od nas, ali i procene svojih mogućnosti. Zašto biste odabrali jedno ili drugo i ako imate tu mogućnost, da se skoncentrišete prilikom odabira, odnosno plaćanja i trošenja sredstava, onda je u svakom slučaju bolje da uzmete jeftiniji izvor finansiranja, odnosno gotovinski kredit ili neki drugi kredit”, kazao je Vladimir Vasić.

1 KOMENTAR

  1. Svi tuzite banke, posle nece nikome dati kredit, pa ce onda morati da zatvore…. I ostacemo srecni i zadovoljni bez ovih lihvara

KOMENTARIŠI