Foto: Pixabay // ilustracija

Konačno se otvara mogućnost za veće korišćenje solarne energije u Srbiji. Građanima će za postavljanje panela polovinu troška platiti država. A prvi javni poziv za subvencije Ministrastvo rudarstva i energetike objaviće početkom septembra. Put do solarnih panela pretvoren je u samo jedan korak.

Domaćinstva koja žele da stave solarne panele na svoj krov oslobođena su svih dosadašnjih administrativnih uslova, dozvola i lokalnih troškova. Procedura potpuno pojednostavljena.

“Samo jedan jedini korak. Taj korak je da se obrate “EPS Snabdevanju” da žele da postave solarne panele. “EPS Snabdevanje” će izaći na teren i sa njima potpisati tipski ugovor za postavljanje solarnih panela odnosno za proizvodnju električne energije za njihove sopstvene potrebe”, ukazuje ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Sa tim i građani dobijaju novi status “KUPAC – PROIZVOĐAČ” električne energije. A to znači, struju koju tokom leta proizvedu, a premaši njihove potrebe, mogu prodati ili najbolje, deponovati u EPS-ovom elektrosistemu.

“Sav višak koji u tom trenutku ne potrošite, a to će vrlo često biti, vi predate mreži. I nakon izvesnog vremena, recimo noću ili u zimskom periodu, vi taj višak povučete natrag iz mreže i trošite. Tako da se radi neko akumuliranje energije”, objašnjava Aleksandar Car sa Instituta “Mihajlo Pupin”.

Miodrag Vuković iz kompanije “Konseko” ukazuje da domaćinstvo od 60 kvadrata otprilike troši oko 500-600 kilovat-časova mesečno.

“Što znači da je oko pet kilovata solarnih panela dovoljno da se podmire potrebe potrošnje električne enrgije. Investicija je sa PDV-om oko 4.900 evra. Tu ima dvanaest solarnih panela, možemo da krenemo i sa tri solarna panela, gde imamo jedan kilovat i to je dovoljno da se mesečno proizvede 100 hiljada kilovat časova i smanji sopstveni račun za električnu energiju”, navodi Vuković.

Iskustva zemalja Evropske unije, pokazuju da se takva investicija isplati za oko sedam godina, a radni vek solarnih panela je 25 godina.

“Naše procene su da sigurno u naredne tri godine minimum negde oko 700 do 800 hiljada domaćinstava može postaviti solarne panele i isplativost tih solarnih panela postići za nekoliko godina”, smatra ministarka Mihajlović.

Sa više od 220 sunčanih dana u godini spadamo u zemlje sa velikim potecijalom korišćenja solarne enrgije. Sunčevo zračenje, za te namene, pokriva celu zemlju, a najjače je na jugu Srbije.

KOMENTARIŠI