PODELI
Foto: SOVA

Ekološka organizacija SOVA u potpunosti podržava pokret “Jasno i glasno” u borbi protiv spalionice opasnog otpada u Požarevcu, navodi se u današnjem saopštenju za medije koje u nastavku prenosimo u celosti.

-Ekološka organizacija SOVA je 21. Juna 2021. godine na svojim društvenim mrežama, posle dužeg vremena, ponovo pokrenula pitanje spalionice opasnog otpada u Požarevcu i zahtevala odgovore na osnovane sumnje o mogućoj prenameni zemljišta gde je izgradjeno postrojenje za obradu solarnih panela.

Na osnovu projektne dokumentacije koju smo našli na sajtu grada Požarevca, uvideli smo da je projekat itekako faličan, kao i da postoje indicije da će se umesto postrojenja za obradu solarnih panela izgraditi spalionica opasnog otpada, kako je i to na početku bilo predvidjeno, dodaje se u saopštenju.

-Iako cela projektna dokumentacija se obazire na objekat koji se definiše kao poslovno – komercijalni objekat, u par navrata, u tekstu, crtežima, projektnim šemama i legendama, sporni objekat se definiše kao industrijski objekat i kao objekat 2 za termički tretman otpada.

Posetili smo Google Earth 20. maja 2021., sporna parcela nije bila izgradjena. Medjutim, već 5. Juna 2021., uvideli smo promenu na spornoj parceli i montažno postrojenje je već bilo izgradjeno u potpunosti.

Pitanja za grad i Eco Elias:

– otkud sporna projektna šema sa nazivom objekta kao “OBJEKAT 2 ZA TERMIČKI TRETMAN OTPADA” u projektnim šemama FABRIKE ZA OBRADU SOLARNIH PANELA?
– zašto u legedni projekta piše “INDUSTRIJSKI OBJEKAT”, kada je po elaboratu i svim dostupnim informacijama ovo POSLOVNO – KOMERCIJALNI OBJEKAT?
– čemu visina objekta veća od 12m, samo za obradu i finiš solarnih panela za prodaju krajnim kupcima?

Da se razumemo, TEHNOLOŠKI PROCES NE MOŽE DA SE RADI u poslovno – komercijalnom objektu, već samo u proizvodnom pogonu, koji se uvek kategoriše kao industrijski objekat ili radionica (ukoliko je malog gabarita).

Nakon mesec dana, dobili smo obaveštenje od gradonačelnika sa ličnog fejsbuk profila, da je Eco Elias zatražio sastanak i predao molbu da se zemljište prenameni kako bi oni mogli da pokrenu postrojenje za termički tretman otpada i gradonačelnik je rekao stop spalionici.

Medjutim, mi još uvek nemamo zvaničnu informaciju od grada Požarevca da li će spalionice biti ili neće.

Projektna dokumentacija spalionice, studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i gradjevinska dozvola za izgradnju spalionice ne postoji.

Postoje glasine da će spalionica početi sa radom već 1. Oktobra.

Gradjani Požarevca neće dozvoliti da budu prevareni, a svakako neće dozvoliti da ih neko namenski i svesno truje zarad profita.

Stoga, ekološka organizacija SOVA će u potpunosti pružiti podršku i saradnju pokretu “Jasno i glasno” u borbi protiv spalionice i pridružujemo se njihovom pozivu svim organizacijama (političkim i nepolitičkim) i svim udruženjima bilo ona ekološkog tipa ili ne, a koja se nalaze na teritoriji grada Požarevca, i pojedincima, da se udružimo i sprečimo spalionicu opasnog otpada u Požarevcu.

-Konkretno, mi iz ekološke organizcije SOVA, svaku organizaciju ili udruženje koja bude svesno propustila da se bavi ovom temom i ne pridruži se organizacijama u borbi protiv spalionice, smatraćemo organizacijom ili udruženjem koje ne zanima životna sredina u kojoj deluje i koje ne zanima zdravlje gradjana na teritoriji grada Požarevca, zaključuje se u saopštenju za medije.

KOMENTARIŠI