Policija i dalje traga za majkom, osoblje bolnice bebu nazvalo Jovan jer...

Policija i dalje traga za majkom, osoblje bolnice bebu nazvalo Jovan jer je rođen drugog dana slave Sveti Jovan

Foto: Urban City / B.P.

Mušku beba koja je u utorak ujutru pronađena promrzla u korpi u zaseoku Ponore kod sela Bukovska u blizini Kučeva lekari su nadenuli ime Jovan. Osoblje požarevačke bolnice, gde je mališan smešten, tako ga zovu, jer je rođen drugog dana slave Sveti Jovan.

Dečak je smešten na odeljenju neonatologije Opšte bolnice u Požarevcu, gde će ostati do daljnjeg, a zatim će najverovatnije biti prebačen u hraniteljsku porodicu.

Policija još nije utvrdila identitet majke deteta, ali prepostavke su da ona nije iz Bukovske i okoline, jer nijedna žena iz tog kraja, pokazala je istraga, nije bila trudna, niti se porodila prenosi Blic.

– Policija ide od kuće do kuće i tarži tragove. Iz lokalnog doma zdravlja uzet je spisak svih trudnica kojima je termin za porođaj ovih dana. Takođe, pretpostavlja se da je u pitanju mlada majka koja je krila trunocću, jer je dečak rođen sa 2.600 grama – kaže izvor upućen u istragu, piše list.

Beba koja je ostavljena svega tri sata po rođenju, u bolnici u Požarevcu dobila je svu potrebnu negu i postala je ljubimac medicinskog osoblja.

– Dečak je postao naše mezimče, nekako spontano svi ga zovemo Jovan zbog toga što je pronađen drugog dana slave sveti Jovan. Naravno, mi po zakonu ne možemo da mu damo ime, ali u internoj komunikaciji tako ga zovemo. U utorak su mu urađene sve analize, koje pokazuju da je apsolutno zdrav. Svi brinemo o njemu, dobio je sve vakcine, jer je očigledno rođen van porodilišta. Koliko će ostati u blnici, ne znamo, to ćemo se dogovoriti sa Centrom za socijalni rad u Kučevu koji ga je posetio već prvog dana kad je nađen – rekao je direktor Opšte bolnice u Požarevcu Danko Nikolić.

Ostavljeno novorođenče pronašli su meštani, sin i otac, Bratislav i Brane Žurkić, a jedan od njih je rekao je da su odmah po saznanju kontaktirali policiju i Dom zdravlja Kučevo.

– Blizu moje kuće je ostavljena beba, pored puta u korpi. Nisam čuo plač, izgledalo je kao da je ostavljeno neko smeće, pa smo otišli da proverimo šta je u pitanju i videli smo bebu u korpi. Bila je uvijena u ćebe i videlo se da dete daje znake života. Nemam pojma ko bi mogao tu ostaviti bebu. Naravno da sam se šokirao i uplašio kad sam video da je beba ostavljena, ko ne bi? – ispričao je Žurkić i dodao: Rekao sam hvala bogu što je živa!

Korpu, ni ne sluteći da je unutra novorođenče, videla je pre svih meštanka Violeta Paunović.

– Vozila sam decu u školu oko sedam ujutru i videla sam korpu pored puta sa plavim ćebetom, ne znajući da je tu beba… Ljudi čija je kuća u blizini su prijavili policiji. Meni ni na kraj pameti nije bilo da je neko ostavio dete. Kad sam kasnije saznala da je beba, pokajala sam se što nisam zaustavila auto da pogledam – rekla je Paunovićeva koja je dala izjavu i u policiji.

Vlasta Milić, tehničar Doma zdravlja Kučevo, koji živi u blizini, čim je čuo za slučaj krenuo je na lice mesta.

– Pošto je stigla prijava u DZ, kolege su me zvale i odmah sam seo u auto i krenuo sa komšinicom. Bebu su našli Brane i Bratislav Žurkić, sva sreća našli su je pre kerova kojih ima dosta. Beba je gukala i davala znake života i odmah smo krenuli u DZ. Lekari su ga tada prozvali Srećko – ispričao je on.

Meštani kažu da im nije jasno ko je ostavio tek rođeno dete i da ne veruju da je neka žena iz njihovog sela bila trudna, oni veruju da je to uradio neko iz okolnih sela.

KOMENTARIŠI