Foto: Urban City / B.P.

Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu je najstarija škola sa četvorogodišnjim trajanjem među školama za područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.

Škola je počela da radi 10. oktobra 1872. god. pod nazivom „Zemljodelska šumarska škola“. Škola je osnovana na osnovu zakona koji je u Narodnoj skupštini Knjaževine Srbije prihvaćen 1870. godine. 1996. godine otvoren je Dom učenika i izvršene su nove izmene u nazivu Škole. Škola dobija naziv Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“.

Trećeg februara, na prostoru Doma za učenika Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ na Tulbi, postavljen je kamen temeljac za dogradnju Doma za učenike.

Foto: Urban City / I.P.

Dom učenika počeo je sa radom 1995. godine, a kapacitet na početku bio je 96 učenika. Đački restoran počeo je sa radom pre 20 godina, a do 2001. učenici su se hranili u restoranu “Tulba”. Proširenjem kapaciteta stvoriće se mogućnost da se postojeći smeštajni kapacitet poveća sa 177 na 217 mesta, rekao je između ostalog Vukašinović. Dom će dobiti novu kuhinju po najvišim standardima, recepciju, zajednički hol, ostavu, čajnu kuhinju, ostavu za muzičke instrumente,… Rekonstrukcijom smeštajnog kapaciteta dobiće se prostor za još 40 učenika koji će biti smešteni u 11 soba.

BRANKO RUŽIĆ, Foto: Urban City / I.P.

Povodom Dana škole, ministar prosvete Branko Ružić danas posećuje ovu školu.

KOMENTARIŠI