Foto: Urban City // B.P.

Poljoprivrednici su protestnom vožnjom traktorima kroz Požarevac i sela Banata, koja je počela tokom jutra u, izrazili nezadovoljstvo niskim cenama žitarica i traže od države da uredi tržište.

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig“ kaže za Insajder da je ovo protestna vožnja kojom skreću pažnju na svoje probleme.

“U maju smo imali razgovore sa Ministarstvom poljoprivrede o cenama žitarica, i ništa se nije desilo. Za 100 litara nafte, koja nam je potrebna kao input za obradu zemljišta, potrebno je 1.500 kilograma kukuruza. To nikada nije bilo tako. Kada se sve sabere, svi su zaradili osim nas koji se bavimo primarnom proizvodnjom“, dodaje on.

Na pitanje da li očekuje reakciju Ministarstva nakon ove protestne vožnje, Savić za Insajder kaže da ne očekuje ništa, jer “da su hteli, reagovali bi do sada“, te dodaje da nisu planirane blokade, a da će se u dogovoru sa ostalim poljoprivrednicima planirati sledeći koraci.

“Svi silosi su nam puni. Obustavili smo žetvu jer nemamo više gde da stavimo proizvode. Moje pitanje je: Šta se radi sa viškovima i ko pravi monopole?, kaže Savić u razgovoru za Insajder.

KOMENTARIŠI