Foto: Urban City // B.P. /

Kao što je i najavljeno, danas, 2. februara, UPP “Stig” sa poljoprivrednicima iz Braničevskog okruga rešilo je da svoje nezadovoljstvo što se tiče trenutne situacije sa azotnim đubrivom izrazi protestom.

Foto: Urban City // B.P. /

Poljoprivredni proizvođači su traktorima krenuli od Bratinca ka Požarevcu. Deo poljoprivrednika čekao je ostatak kolone koja je krenula iz Bratinca kod nadvožnjkaka u ulici Bože Dimitrijevića. Okupilo se oko 200 poljoprivrednika.

Glavni razlog za protest je to što Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije ispunilo zahtev ratara da maksimalna cena veštačkog đubriva bude 650 evra već je, umesto toga, ministar Branislav Nedimović ponudio beskamatne kredite u iznosu od 1.000 evra.

„Mi smo počeli protest, trenutno je 200 i nešto traktora. Već dugo nismo uspeli da dođemo do prihvatljivog rešenja sa ministarstvom. Bili su oni kod nas, bili smo mi kod njih, ali nismo uspeli da se dogovorimo“, objašnjava Savić razlog izlaska na protest.

Na pitanje o tome da li ipak očekuje da će se cena đubriva spustiti na traženu koja ne bi bila veća od 650 evra po toni, Savić kaže da je ona samo u mislima, dok je realna cena daleko veća.

„Mi imamo izveštaj sa berze prema kojem đubrivo košta 800 do 900 evra po toni, bez PDV-a i bez prevoza“, kaže Savić.

Protestna vožnja završiće se na Beogradskom putu kod NR pumpe pre mosta na Moravi, gde će se poljoprivrednici okrenuti i na kratko blokirati put u znak protesta.

 

1 KOMENTAR

  1. Tako treba za ovu djubrad na vlasti! Cena goriva 190 din , vestacko djubrivo bilo 27 din sada 117din alooo bre koga vise kecate ! Sve cesce treba ovako sledeci put i ja se prikljucujem hahahahahhahah

KOMENTARIŠI