Položeni venci na spomenik knjazu Milošu Obrenoviću u okviru projekta “Moja Srbija”

Položeni venci na spomenik knjazu Milošu Obrenoviću u okviru projekta “Moja Srbija”

Foto: Urban City / B.P.

Psihološki centar Kostolac pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac i uz podršku Grada Požarevca po drugi put realizuje projekat ,,Moja Srbija“.

Ovaj projekat sprovodi se sa ciljem jačanja nacionalne svesti mladih, njihove ljubavi prema svom narodu i otadžbini, uz uvažavanje pripadnika svih drugih nacionalnosti, tim povodom položeni su venci  na spomenik Miloša Obrenovića u Požarevačkom parku. Vence su položili gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović i predstavnici Psihološkog centra Kostolac.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, obraćajući se realizatorima ovog projekta, predstavnicima Psihološkog centra Kostolac koji neguju tradiciju i čuvaju istoriju ovog kraja, kazao je da je projekat „Moja Srbija“, sa svojim plemenitim motivima izuzetno važan za sve mlade ljude.

“Еdukacija i razvijanje svesti u značaju zdravog patriotizma i nacionalne pripadnosti, pravi su i jedini put da postanete dobri ljudi. Rekao bih da ovaj projekat, kao i čitavo delovanje Psihološkog centra Kostolac, najbolje objašnjava da istinski voleti svoju zemlju u isto vreme znači i poštovati druge zemlje i narode. Danas, pred spomenikom vođe Drugog srpskog ustanka i oslobodioca naše zemlje, Miloša Obrenovića, razumećemo da se naše istorije ne trebamo stideti, naprotiv. On je bio jedan od onih koji je vodio žestoke borbe za oslobođenje u ratu, ali isto tako uspostavljanje moderne države Srbije u miru. Požarevljani, zahvalni zbog svega toga, ali i zbog činjenice da je knjaz Miloš direktno zaslužan za razvoj našeg grada, podigli su mu spomenik u gradskom parku. Pored ovog mesta, organizatori ovog projekta pokazaće vam i ostala važna mesta domaće istorije koja se nalaze na teritoriji Požarevca i Kostolca“, kazao je Pavlović.

Rukovodilac Udruženja „Psihološki centar“ Olivera Hajrović istakla je ovom prilikom da:

“Bez negovanja zdravog patriotizma mladih nema ni pravilnog oblikovanja ličnog identiteta i stabilnosti, a ni utemeljenja na putu ka preuzimanju građanske odgovornosti koja državi obezbeđuje sigurnost i prosperitet”.

Nakon prigodnog kulturno umetničkog programa učesnici projekta su obišli Gradsko zdanje.

KOMENTARIŠI