Ko snosi troškove popravke štete koje nanese oluja

Ko snosi troškove popravke štete koje nanese oluja

Foto: Urban City // ilustracija

Superćelijska oluja koja nas je pogodila pre dve nedelje, pa i nevreme koje nas je zadesilo juče prouzrokovalo je štetu na mnogim zgradama.

Ništa bolje nisu prošli ni automobili parkirani na pakrinzima.

“Idealna situacija u slučaju kada na primer drvo padne na automobil je ukoliko je vozilo prethodno bilo kasko osigurano. Imajući u vidu da kasko osiguranje pokriva i ovaj vid štete vrlo brzo ćete sanirati tu svoju štetu. Procedura je veoma jednostavna. Obraćate se odštetnim zahtevom svom osiguranju, procenitelj izlazi u roku od 15 dana, daje svoju procenu i novac vam bude upplaćen”, rekao je advokat Milan Popović.

Ukoliko građani nisu zadovoljni sumom novca koje osiguranje isplati zbog nastale štete, odnosno ukoliko je realna šteta veća nego što je osiguranje isplatilo, uvek postoji mogućnost da se sudskim putem naplati šteta do tog realnog iznosa.

“Situacija je malo drugačija ukoliko automobil nije bio kasko osiguran. Tu moramo razlikovati da li je drvo koje je palo na automobil bilo u privatnom posedu ili na javnoj površini. U svakom slučaju mora da se utvrdi stanje tog drveta. Obaveze naknade štete postojaće isključivo ukoliko je to drvo bilo trulo, suvo ili je bilo za vađenje. U svim ostalim situacijama primeniće se princip više sile i neće postojati odgovornost ni grada, ni komunalnog preduzeća, ni privatnog lica”, objasnio je Popović.

KOMENTARIŠI