Ponovo postavljeni v. d. tužilaca, jer postupak izbora još nije završen

Ponovo postavljeni v. d. tužilaca, jer postupak izbora još nije završen

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac ponovo je postavila vršioce funkcija tužilaca u 33 viših i osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji, jer za njih do kraja prošle godine nije završen postupak izbora, saznaje Tanjug.

Većini vršilaca te funkcije koji su postavljeni u januaru prošle godine taj mandat je produžen do godinu dana ili do izbora javnog tužioca, ali je bilo i promena kao na primer u Požarevcu gde je za vršioca funkcije sada postavljena Nataša Trninić, zamenik tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Liste kandidata Državnog veća tužilaštva za 29 novih tužilaca predate su Vladi Srbije 28. septembra, dok je za četiri ponovljen konkurs.

Državno veće tužilaštva je tada Vladi prosledio i listu kandidata za tužioca za ratne zločine, koji takođe još nije izabran.

Nakon izbora koji su sprovedeni krajem 2015. godine, Tužilaštvo za ratne zlocine nije dobilo šefa jer tada nijedan od tri kandidata koje je Vlada predložila Narodnoj skupštini nije dobio potrebnu većinu poslaničkih glasova.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru 2016. godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik Milan Petrović.

Zbog ovakvog stanja u trećini javnih tužilaštava u Srbiji u više navrata su protestvovala strukovna udruženja, ocenjujući da na ovaj način tužilaštva ne funkcionišu u punom kapacitetu i nemaju samostalnost u radu.

KOMENTARIŠI