POSTAVLjEN KAMEN TEMELjAC: Požarevac dobija reciklažni centar, završetak radova do septembra

POSTAVLjEN KAMEN TEMELjAC: Požarevac dobija reciklažni centar, završetak radova do septembra

Foto: Urban City

Danas, 6.maja, na parceli pored deponije Jeremino polje, postavljen je kamen temeljac, povodom izgradnje reciklažnog centra i transfer stanice.

Vrednost radova je oko 200 miliona dinara. Po rečima gradonačelnika Požarevca Baneta Spasovića, ovakav tip transfer stanice je jedan od najvećih u Srbiji. Transfer stanicu će koristiti Požarevac, Veliko Gradište i Golubac, a izgradnja ovog reciklažnog centra i transfer stanice predstavlja rešenje veliko ekološkog problema Požarevca i Braničevskog okruga. Spasović je ovom prilikom podsetio da je krajem prošle godine počela sanacija divljih deponija, a paralelno sa radovima na izgradnji reciklažnog centra i transfer stanice, ućiće se u proces sanacije i rekultivacije deponije.

BANE SPASOVIĆ, Foto: Urban City

Početak probnog rada reciklažnog centra se očekuje početkom 2020. godine. Spasović je dodao da se u Požarevcu trenutno izvode investicije u vrednosti od preko milijardu dinara, što po rečima gradonačelnika predstavlja “nezabeležen podatak u bližoj istoriji lokalne samouprave”.

Foto: Urban City

Izgradnjom reciklažnom centra i transfer stanice stvoriće se mogućnost za 20 do 25 novih radnih mesta.

Damjan Obućina, ispred firme Arhitekstonsko-građevinski institut, koja je projektant reciklažnog centra i transfer stanice rekao je da se ovaj centar sastojati iz četiri dela, a završetak radova do septembra 2019. godine.

DAMJAN OBUĆINA, Foto: Urban City

Kapacitet je oko 115 tona dnevno.

Da podsetimo, Gradska deponija čvrtskog otpada „Jeremino polje“ nalazi se na potezu između severne obilaznice grada, naselja Sopot, obradive zemlje Poljoprivredne škole i nekadašnje fabrike “Metkor“.

Foto: Urban City

U eksploataciji je od maja 1989. godine. U periodu od jula 2004. do oktobra 2005. godine, nije vršeno odlaganje smeća, da bi se, posle prekida nastavilo sa odlaganjem i tehničkom rekultivacijom, po projektu Instituta „Kirilo Savić“.

 

KOMENTARIŠI