U toku montaža turbine i generatora, finiš radova na izgradnji bloka Kostolac...

U toku montaža turbine i generatora, finiš radova na izgradnji bloka Kostolac B3

Izgradnja novog bloka termoelektrane Kostolac B je u završnoj fazi, a očekuje se da će od septembra naredne godine omogućiti stabilnost elektroenergetskog sistema kroz obezbeđivanje između 2,2 do 2,5 teravat časova električne energije, rekao je rukovodilac portfolija ključnih investicija EPS-a Željko Lazović.

Predstavljajući novi blok Kostolca B, Lazović je na Sajmu energetike u Beogradu istakao da ta investicija Elektroprivrede Srbije u ovom trenutku dolazi u završnu fazu realizacije.

“Projektovanje i pribavljanje svih dozvola je privedeno kraju. Na lokaciji je preko 85 posto opreme, a nadamo se da ćemo u narednih mesec do mesec i po imati preko 98 procenata opreme primljene na lokaciji, što znači da je spremna za ugradnju”, rekao je on.

Dodao je da je težište trenutno na izvođenju radova na svih 14 sistema.

“Najbitniji sistem je glavni pogonski objekat, sa turbinom i generatorom, i tu radovi dobro napreduju. Turbina se nalazi na svom mestu i počela je montaža, generator je na svom mestu i u 15-20 dana krenuće se sa njegovom montažom i povezivanjem”, rekao je on.

Lazović kaže da se do 15. ili 20. novembra očekuje povezivanje za napajanje transformatora opšte grupe.

“To znači da ćemo imati pod napajanjem deo postrojenja u okviru elektrane, što je preduslov da se krene sa komišningom, odnosno sa prijemom radovima”, objasnio je on.

Dodaje da su sve snage sada usmerene i na izradu kotla kako bi se ispoštovali rokovi, a hidrotest kotla najavljuje za mart sledeće godine.

“Počeli smo sa pripremama za sledeću fazu koja nam je ekstremno bitna, a to je komišning odnosno prijem objekta. Krenuli smo sa pripremom sve papirologije i neophodne dokumentacije za ovaj segment”, rekao je Lazović.

Očekuje da priprema dokumentacije bude gotova do kraja godine i najavljuje da će zatim prvo na prijem sistemi za hemijsku pripremu vode, pumpno postrojenje, mazutno postrojenje i verovatno dimnjak.

Novi blok Kostolca B je snage 350 megavata sa stepenom neto efikasnosti od 37,3 procenta.

“Blok zadovoljava sve zakonom definisane standarde sa stanovišta zaštite životne sredine. Nivo čestica sumpordioksida biće spušten na 150 miligrama po kubiku vazduha, azotni oksidi biće spušteni na 200 miligrama po kubiku, čestice prašine – letećeg pepela biće spuštenje na 10 miligrama po metru kubnom”, precizira on.

Ugalj za novi blok je obezbeđen povećanjem proizvodnje sa devet na 12 miliona tona.

“To je obezbeđeno kroz intenzivnije kopanje uglja a ne povećavanje gabarita ugljenokopa. Pre više od godinu dana izgrađeni su bager, transporter i odlagač za dodatni jalovinski sistem. Ne bi trebalo da imamo problema sa ugljem za novi blok”, rekao je Lazović.

Kada septembra 2023. godine bude novi kapacitet bude stabilizovan sa na elektroenergetskim sistemom pokriće 5-7 procenata proizvodnog portfolija.

KOMENTARIŠI