PODELI

“Postoje materijalni događaji i uslovi koji izazivaju suštinsku sumnju u sposobnost kompanije da nastavi kao funkcionalni koncern”, navedeno je u saopštenju, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Taj konglomerat koji obuhvata poslovanja od elektronike do izgradnje, prijavio je gubitak od 4,8 milijardi dolara (532 milijardi jena) za period od aprila do decembra prošle godine. Međutim, te rezultate nije odobrila revizorska kuća kompanije.

Kompanija je upozorila da bi njen neto gubitak za fiskalnu 2016. godinu koja je završena u martu mogao da pređe devet milijardi dolara (hiljadu milijardi jena) što je jedan od najvećih gubitaka u istoriji japanskih kompanija.

U februaru kompanija je prognozirala gubitak od 3,5 milijardi dolara za tu fiskalnu godinu.

Revizorska firma Prajs Voterhaus Kuper Arata, odbila je da odobri finansijski izveštaj kompanije, zbog čega je dva puta odloženo objavljivanje rezultata.

Revizorska firma je navela da nije mogla da donese zaključke zbog neizvesnosti vezanih za Tošibinu kupovine američke kompanije za izgradnju nuklearnih centrala “CB&I Stone and Webster”.

Tošiba, koja je postala poznata po elektronskim proizvodima, suočava se u poslednje vreme s nizom teškoća.

Ona je drugi proizvođač čipova u svetu i njeni proizvodi se koriste u centrima za obradu podataka i potrošačkim proizvodima širom sveta, uključujući ajfone i ajpede.

Problemi su dostigli vrhunac početkom ove godine, kada je postalo jasno da je njena američka filijala, nuklearna kompanija Vestinghaus, upala u finansijske teškoće. Vestinghaus je proglasio otvaranje stečajnog postupka u martu, i zaštićen je od kreditora dok sprovodi restrukturiranje.

Tošiba je decenijama bila jedna od najprestižnijih japanskih kompanija. Poslednjih godina firma je prodala neke od svojih najpoznatijih poslovnih jedinica da bi opstala.

KOMENTARIŠI