Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Viši sud u Smederevu potvrdio je optužnice protiv Uroša B., osumnjičenog da je u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet osoba, i njegovog oca Radiše B.

Viši sud u Smederevu oglasio se mesno nenadležnim u odnosu na optužene G. G. i B. G. iz Vinjišta, odnosno ujaka i brata optuženog za masakr, smatrajući da je za njih nadležan Viši sud u Kragujevcu, pa će po pravosnažnosti optužnice dostaviti spise predmeta.

Na ovu odluku suda odbrana ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Smederevu je optužnicu podiglo 18. oktobra prošle godine.

Optužnicom pored Uroša B. tužilaštvo je optužilo njegovog oca Radišu B, ujaka G.  G. i brata od ujaka B. G.

Urošu B. optužnicom je stavljeno na teret teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegovom ocu Radiši B. stavljeno je na teret izvršenje krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je Radiša B. u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 metak različitog kalibra, crni barut u količini od 854,38 grama, kao i različite delove za oružje

G. G. i B. G. iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Urošu B. stavljeno je na teret da je 4. maja u Malom Orašju kod Smedereva i Duboni kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja, ubio devet ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20, od kojih je ranio njih dvanaestoro.

KOMENTARIŠI