Povlače se dva sladoleda sa tržišta u Srbiji

Povlače se dva sladoleda sa tržišta u Srbiji

Foto: Pixabay // ilustracija

Sladoledi M&M, Snickers i Twix povlače se i sa tržišta Srbije zbog toga što sadrže etilen oksid iznad dozvoljenih granica, saopštila je Uprava za veterinu.

Uvoznici ovih sladoleda za našu zemlju su Frikom i Mark Balkan Ist Nami, a Uprava za veterinu je zabranila i uvoz spornih proizvoda do sprovođenja istrage.

„Dana 2. avgusta 2021. godine, u 17:38 časova, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije RASFF dobili smo obaveštenje br. 2021.3976 kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz EU sadrži stabilizator Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800“ – etilen oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji. Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497“, navela je Uprava za veterinu.

Kako se ističe, Uprava je odmah preduzeća sve neophodne zakonske mere.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske 30. jula obavestilo je potrošače o povlačenju iz prodaje četiri vrste sladoleda u različitim pakovanjima, zbog utvrđenog etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje. Iz ove susedne zemlje iz prodaje se povlače „Snickers extra ice cream bar 66 g -single“, „Snickers ice cream bar 48g – 6 pack box“, „Twix ice cream bar 47g – single“, „Twix ice cream bar 34,2g – 6 pack box“, „Bounty ice cream bar 39,1g – 6 pack box“ i „M&Ms peanut ice cream stick 62g – single“, javila je Hina.

KOMENTARIŠI