Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da srpske državljane iz inostranstva očekuje krivično gonjenje ukoliko, usled nesprovođenja mera samoizolacije, zaraze ili izazovu smrt drugog lica od virusa korona.

Ako neko usled zabrane kretanja, zarazi druga lica, po članu 259. Krivičnog zakonika, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako usled zabrane kretanja uzrokuje smrt očekuje ga kazna od dve do 12 godina zatvora“, kazala je Brnabić novinarima u Vladi Srbije.
Navela je da se u Srbiju vraćaju i njeni državljani kojima je potvrđeno oboljenje od virusa korona, a da lekovima snižavaju temperaturu kako bi mogli da prođu kontrolu i napuste zemlje boravka.
Naglasila je da su najveći bezbedonosni izazov Srbiji ljudi koji se, i pored apela srpskih vlasti, vraćaju iz inostranstva u zemlju i navela da se od 14. marta do danas u 8 časova u Srbiju vratilo više od 65.000 građana.
Došli su “nažalost, pored svih apela predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da ostaju u tim zemljama gde žive i borave. Teško je kontrolisati kretanje svih tih osoba, a moraju da budu u samoizolaciji između 14 i 28 dana. Imamo građane koji su odgovorni, ali bi bilo patriotski da su ostali u tim zemljama u kojima su bili“, rekla je ona.
Za one povratnike iz inostranstva koji prekrše meru samoizolacije i kreću se suprotno merama, Ministarstvo pravde je obezbedilo tri objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za smeštaj lica do daljeg. Za sada nije precizirano koji će to tačno objekti biti, ali Brnabić je tlrekla da će mere biti sprovedene sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija.
Od sutra otvaramo karantin u Moroviću sa 500 ležajeva, neka lica koja prelaze granicu i ulaze u Srbiju a nemju boravište ovde ili ne mogu da dokažu da ga imaju, oni će biti upućeni u kamp u Moroviću. Nije tužakanje, ovo je od ključne važnosti da usporimo širenje virusa, da pritisak na zdravstvene ustanove bude što manji“, rekla je premijerka.
Kaže da penzionere brine kako će moći da podignu penzije i dodaje da je Aleksandar Vučić dao nalog da se nađe način da se na siguran način omogući, da svi koji žele, u kešu dobiju na kućnu adresu penziju.
Poručuje da je nakon Vučićevog obraćanja predsedniku Kine pokazano ogromno interesovanje Kine da uputi finansijsku i pomoć u opremi Srbiji.
Ona je rekla da je prosečna starost obolelih u bolnicama 60 godina. Premijerka je izjavila da je posle jutrošnjeg uvođenja zabrane kretanja za starije od 65 godina zbog opasnosti od virusa korona, disciplina građana bila na “zavidnom nivou”.
Ona je rekla da je po ocenama stručnjaka i epidemiologa od juče u Srbiji počeo “trend ubrzavanja širenja zaraze” i da su “naredni dani od izuzetne važnosti”.
Zato mi je drago što smo uveli oštrije mere da bismo sačuvali najstarije… Dani pred nama biće izuzetno važni, borba ne samo da se nastavlja, pripremamo se još jače za dane pred nama“, navela je premijerka.
Dodala je da je do 18 časova virus korona potvrđen kod još šestoro osoba tako da je ukupan broj zaraženih u Srbiji porastao na 89.
Od tih šestoro, troje je u kućnoj izolaciji u dobrom stanju, a troje je hospitalizovano“, kazala je premijerka.
Ona je rekla da je od ukupnog broja zaraženih, 48 u bolnicama, od kojih je petoro ili šestoro na respiratorima. Među njima je i jedna osoba u Nišu koja je zbog sezonskog gripa bila na respiratoru, a u međuvremenu je utvrđeno da ima i virus korona.
Dodala je da na teritoriji Srbije 6.000 volontera pomaže starijima u nabavci namirnica, lekova, pri iznošenju smeća.

KOMENTARIŠI