Foto: STOP SHOP / Promo

Solarna elektrana na krovu STOP SHOP-a u Požarevcu smanjiće emisije CO2 koliko i šuma od 26 hektara.

STOP SHOP instalirao je u ritejl parku 2 u Požarevcu 2.414 fotonaponskih solarnih panela koji će proizvoditi zelenu energiju i na taj način doprineti manjim emisijama ugljendiokisida, koji je jedan od glavnih uzroka klimatskih promena.

Očekivana godišnja proizvodnja ove solarne elektrane je 1.130,00 MWh „čiste“ energije, čime će se „uštedeti“ oko 920 tona CO2, koliko bi se emitovalo u proizvodnji struje iz fosilnih goriva kao što je ugalj. Poređenja radi, istu količinu CO2 eliminiše iz atmosfere šuma od 26 hektara.

Foto: STOP SHOP / Promo

Posmatrano dugoročno, ova krovna solarna elektrana na STOP SHOP-u u Požarevcu će za 25 godina ustedeti onoliko CO2 koliko proizvede svih 30.000 automobila u ovom gradu za pređenih 3.000 km.

„Želimo da naš STOP SHOP koristi struju bez ugljen-dioksida i na taj način promovišemo čistu i održivu budućnost. Samostalnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora želimo da doprinesemo održivijoj budućnosti i čistijoj životnoj sredini za građane Srbije“, kaže Maja Marić, menadžerka operacija i liderka beogradske kancelarije u okviru CPI Property Grupe.

Kao jedna od vodećih kompanija za komercijalne nekretnine, CPI Property Grupa je godinama fokusirana na unapređenja na polju održivosti. U pet od 14 STOP SHOP ritejl parkova u Srbiji – Borči, Subotici, Smederevu, Požarevcu i Vršcu – postavljene su pametne solarne klupe sa punjačima za mobilne telefone, besplatnom Wi-Fi internet konekcijom i podacima o vremenu i kvalitetu vazduha u realnom vremenu. Uz to, STOP SHOP u Lazarevcu je opremljen vetrogeneratorom i fotonaponskim sistemom javne rasvete koji obezbeđuje čistiju energiju iz održivih izvora. Štaviše, u okviru STOP SHOP-a u Lazarevcu raste urbana šuma, dok je 430 biljaka zasađeno na prostoru od približno 100 kvadratnih metara.

STOP SHOP je jedan od vodećih brendova kompanije IMMOFINANZ, najvećeg operatera ritejl parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Podsetimo, od 2022. godine IMMOFINANZ je deo korporacije CPI Property Group koja je takođe odgovorna za lokalno upravljanje parkovima STOP SHOP-ova na tržištu Srbije.

U Srbiji, IMMOFINANZ je član Saveta zelene gradnje Srbije, organizacije koja podstiče promene u načinu urbanog planiranja, projektovanja, izgradnje i renoviranja ka održivijoj budućnosti. Takođe pokriva BREEAM sistem sertifikacije u svom celokupnom srpskom STOP SHOP portfoliju, što je trenutno jedan od najvažnijih metoda za postavljanje standarda ekološke gradnje.

KOMENTARIŠI