Foto: Urban City // I. Popović

Polaganjem venaca i prigodnom svečanošću obeležan je 15.oktobar – Dan oslobođenja Požarevca od okupacije u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Foto: Urban City // I. Popović

Dan oslobođenja Požarevca, 15. oktobar, koji se odigrao istog datuma nakon Prvog i Drugog svetskog rata, svečano je obeležen uz prisustvo funkcionera lokalne samouprave, gostiju iz inostranstva, političkog vrha Republike, predstavnika vojske, policije, crkve i javnog života.

Organizovan je prijem zvanica u svečanom salonu Gradskog zdanja, a nakon intoniranja državne himne u izvođenju Gradskog ženskog hora “Barili” pod rukovodstvom Katalin Tasić, obratio se gradonačelnik Požarevca Bane Spasović koji je između ostalog rekao da je naš narod kroz istoriju mnogo puta gubio slobodu i da se tako nešto više nikad ne sme desiti.

BANE SPASOVIĆ

Gradonačelnik je podsetio šta je sve urađeno i investirano u Požarevac u protekle četiri godine.

Marku Milenkoviću, vitezu Ljubičevskih konjičkih igara koji je tri puta zaredom osvojio ovu titulu, predata je sablja u trajno vlasništvo.

Foto: Grad Požarevac

Njemu je sablju predao Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije. Počasna sablja dodeljena je i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

NIKOLA SELAKOVIĆ

Selaković je ovom prilikom preneo reči Aleksandra Vučića da nije zaboravio Požarevac i da će uskoro kao što je i obećano stići veliki investitor koji će omogućiti nova radna mesta.

Ovom prilikom uručene su i nagrade i povelje povodom Dana oslobođenja Požarevca. Nagrada Grada Požarevca u neto iznosu od po 58.770,00 dinara i povelja o nagradi dodeljena je Đulaković dr Vladanu, direktoru Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu, Nestorović Mihajlu, autoru i idejnom tvorcu pozorišnog festivala „Viminacijum fest – Mitovi stari i novi“ Grada Požarevca i Stjepović Radmili iz Požarevca.

Foto: Grad Požarevac

Povelja Grada Požarevca dodeljena je Sportskom savezu Grada Požarevca i Turističkoj organizaciji Grada Požarevca.

Foto: Urban City // I. Popović

Po završetku prijema u svečanom salonu položeni su venci na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu koji je obnovljen prošlog leta.

Foto: Urban City // I. Popović

U 12 časova pokraj Spomen kosturnice na Čačalici polaganjem venaca i intoniranjem himne Srbije nastavljeno je obeležavanje Dana oslobođenja Požarevca. nakon toga svi prisutni su pošli ka dnu Spomen parka Čačalica gde je i zvanično završena ceremonija obeležavanja Dana oslobođenja Požarevca polaganjem venaca, intoniranjem himne Srbije i minutom ćutanja kraj Spomenika streljanim rodoljubima.

U 21 čas u centru grada nastupa Kiki Lesendrić i Piloti.

KOMENTARIŠI