Prošle godine, u najvećem delu Srbije disao se čist vazduh, navedeno je u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine. Izuzetak su veliki gradovi u kojima se zbog prekomernog zagađenja palila crvena lampica.

Beograd, Niš, Smederevo, Kosjerić, Pančevo, Novi Sad, Užice, Bor, Valjevo, Kraljevo, Subotica, Požarevac, Zaječar, Beočin – gradovi su sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

U zoni Srbija tokom 2019. godine vazduh je bio I kategorije tj. čist ili neznatno zagađen vazduh, osim u Valjevu, Kraljevu, Požarevcu i Zaječaru.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Na teritorijama gradova Valjeva i Kraljeva tokom 2019. godine vazduh je bio III kategorije, prekomerno zagađen vazduh, usled prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija suspendovanih čestica RM10 i RM2.5, a u Požarevcu i Zaječaru zbog prekoračenja granične vrednosti za suspendovane čestice PM10.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Benzo(a)piren

Rezultati merenja benzo(a)pirena tokom 2019. godine pokazala su da je prekoračena ciljna vrednost (1ng/m3) u Požarevcu 2ng/m3.

Za ocenu kvaliteta vazduha korišćeni su validni podaci dobijeni fiksnim merenjima automatskim referentnim metodama kao i gravimetrijskom metodom za PM10 sa minimalnom vremenskom pokrivenošću od 75% tokom kalendarske godine.

Uzrok 13 odsto smrtnih slučajeva u Evropi

Redovnim praćenjem meri se količina čestica PM-10 i PM-2.5, ugljen-monoksida, benzena, prizemnog ozona, teških metala. Šta ide u vazduh u slučaju havarija i kada gore deponije – teško je utvrditi.

Zagađenje vazduha najveći je ekološki zdravstveni rizik u Evropi.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, zagađenje vazduha uzrok je oko 13 odsto smrtnih slučajeva u Evropi.

Može prouzrokovati dijabetes, plućne bolesti i rak, a istraživanja pokazuju i veću stopu smrtnosti kod pacijenata zaraženih koronavirusom.

U budućnosti ćemo imati i preciznije podatke o kvalitetu vazduha jer su merne stanice poboljašane, a pokriveno je 85 odsto teritorije Srbije.

Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “EVROPSKA SRBIJA-EVROPSKI POŽAREVAC 2020”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI